luni, 5 august 2013

Altfel de vacanță


Se iau doi copii, trei biciclete, o valiză plină ochi și... multă energie. Așa am făcut noi anul ăsta: am închis ochii, am învârtit globul (mă rog, harta țării) am pus degetul și am plecat în explorare. Am plecat să vedem, să mirosim, să pipăim locuri neștiute, am plecat în căutarea imaginilor din visele copiilor noștri, imaginile cu palate fermecate, cu cavaleri, prințese, libelule uriașe și animale blânde.

Au fost două săptămâni pe îndelete, două săptămâni în care ne-am adăpostit în cele mai încântătoare locuri, când cu cortul când pe la alții, în care am mâncat mult "din brișcă", dar în care am descoperit și cele mai delicioase ciorbe românești. Ne-am împotmolit(total neprogramat) vreo două zile și în Sighișoara cea medievală cu al ei festival trezitor de amintiri studențești, am luat la rând satele ce-au fost odată pline ochi de sași, dar care astăzi cu greu mai își știu cântul.

Criț, Viscri, Apold, Daia, Mălâncrav, Biertan, Archita, Richiș, Alma Vii - locuri de poveste, unele complet uitate, altele știute doar ca și cântare de rapsod anonim... Sunt atâtea lucruri minunate, atâtea locuri nedreptățite de istoria dată copiilor în manuale prea seci, prea sumare, prea fără de culoare. Mi-am dus copiii de mână pe poteci știute doare de căprioare, le-am arătat cum își așteaptă puii de berze părințíi, i-am lăsat să se joace pe lespezi de piatră și să mănânce fructe căzute din copaci prea grei de rod.

A fost o vacanță cu un ritm propriu, ritm pe care l-am învățat ușor, pentru că era în ton cu bătăile inimilor noastre. Ne-am întors mai bogați, cu tolba plină și cu sertarele cu-amintiri ticsite până la refuz.

E inutil cred să vă spun că avem o țară minunată și că nu e neapărat nevoie să mergi mii de kilometrii ca să găsești FRUMOSUL, în forma lui extinsă, la minte, ochi și suflet.În poarta bisericii de la Bazna


La Biertan în cetate - poate clișeios cadrul, însă mega-spectaculos locul


Vedeți  cât sunt de terasate dealurile? A fost zonă viticolă aici cândva...


Am auzit niște povești savuroase de la domnul din imagine, un sas adevărat, păstrătorul cheilor bisericii de la Richiș (lângă Biertan)


Aproape de Mălâncrav, la intrarea în Florești mai demult Felța, (în germană Felsendorf) , un sat sălbatic, din care sașii au dispărut în totalitate de prin '92În cimitirul săsesc de la Alma Vii am descoperit că sașii trăiau fie prea puțin fie muuult de tot


Am întâlnir berze multe peste tot, dar nicăieri ca aici, unde în jurul unui tractor ce ara câmpul, am numărat 22 de bucăți, deloc speriate de uruitul vehicolului


La Șaeș, biserica și zidurile din jurul ei sânt în stare gravă, așteaptă nerăbdătoare să fie ingluse în programul de recondiționare a bisericilor, program ce a salvat, câți va kilometri mai jos de ea, biserica de la Apold

Pentru poze m-a ajutat instagramul, pe care l-am primit cu căldură în viața mea, întrebându-mă chiar cum am putut fără el până acum:) 


7 comentarii:

Monis spunea...

ce fain! ce vacanta frumoasa ne povesteti!

ps - eu tocmai vroiam sa te intreb de ce tu, care stii a face poze atat de misto, folosesti... chestia asta, instagramul?

raluca spunea...

hihi Monis, instagramul e un nou loc de joaca, unul care iti ofera pe langa multa lejeritate si posibilitatea de impartasire imediata, treaba care m-a cucerit din prima. In plus, cred ca poti fi al naibii de creativ acolo si ca nu exclude in niciun fel fotografia cealalta:)

MoniQ spunea...

O poveste minunata colorata cu poze pe masura. Inimioare multe de tot! :)

Sabina Ulubeanu spunea...

a, minunat! Si a rezistat Matei asa mult pe Bici? Bravo! (si ghe e pasionat, dar nu l-am testat la anduranta, el e cu mersul in picioare pe ghidon, din astea ;D. Sofia a afacut anduranta anu trecut in tabara)

Cat despre instagram sau hipstagram, am vazut o groaza de fotografii tare pline de semnificatie...orice mediu are posibilitatile lui si da, nu se exclud deloc!
Va pup:) M-am intins ca o placinta.

Anonim spunea...

As vrea sa stiu unde este facuta a doua poza, cea cu arcurile? Multumesc frumos :)

raluca spunea...

@MoniQ - ma bucur ca ti-a placut povestea noastra:)

@Sabina - da, Matei a fost grozav, am facut si cate 14 km pe zi( bine - cu pauze, "picnicuri" etc). Se mai dadea el lovit, dar reuseam sa il pun pe picioare de fiecare data.

@anonim - la Biertan sunt arcurile, sus in cetate

gasca Viata pe indelete spunea...

Bravo si la anul sper sa mergem impreuna!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin