marți, 3 mai 2011

Scutecim textil

Scutecitul textil mi-a făcut cu ochiul demult. Pot să spun că auzisem mai multe avantaje decât aveam nevoie. Iubesc orice nu e risipă, nu se aruncă la gunoi. Deci aspectul eco, faza cu poluarea, faptul că fac un bine planetei.

Ok, știu că asta nu funcționează ca argument suprem la toată lumea. Vă gândiți poate că , raportat la numărul total/global de scutece aruncate, ale voastre sunt puține, nu fac mare diferență. Sau că pur și simplu, nu e momentul să fiți eco, aveți lucruri mai importante de făcut. Dacă mă întrebați pe mine, ăsta e cea mai greșita atitudine, dar să merg mai departe.

Sunt economicoase! Bineînțeles, pe termen lung. Adică investești inițial și apoi nu mai ai bătăi de cap. Vei mai dori probabil tu să îți mai iei una alta, dar ele nu îmbătrânesc, chiar cresc odată cu copilul.

Și ultimul argument care contează pentru mine e faptul că sunt mult mai sănătoase pentru el. Materiale organice, care respiră - fără funduleț învelit în celofan, fără geluri dubioase/cancerigene chiar în interior.

Am spus ultimul? Ei, am uitat de faptul că sunt frumoase! arată atât de simpatici ăștia mici în ele. Mă temeam că vor fi prea mari și că-l ma incomoda... nici vorbă! Trebuie doar să găsești mărimea potrivită( sunt reglabile, cum spuneam) și să înveți să le pui corect.

Bun, gata cu generalitățile, pe astea le-ați mai auzit probabil. Să vă spun la concret.

Deși am vrut să încep din prima zi, am făcut-o doar acum, la o lună jumătate, cu ajutorul Cristinei, bineînțeles. Și am început simplu, aș spune.

Cu 14 prefolduri din bumbac și doi chiloței de protecție. Atât. Investiție totală, în jur de 4 milioane. Și mă descurc de minune, cu condiția să spăl în fiecare zi.

Ooo, veți spune! Ce de efort! Păi să vedem: îmi ia 2 minute să pornesc mașina și încă 5 să le pun la uscat. Deci 7, hai să zicem 10 minute în total! Halal efort, cred că e un preț pe care îl pot plăti. Cât despre detergent și balsam, ei bine le spăl cu nuci, bicarbonat și oțet. Stați. Am greșit. Mai adăugați vreo 2 minute, pentru că inițial le pun la program de prespălare, ca să plece orice kaki de pe ele.

Le schimb cam la 3 ore, chiar 4 noaptea. Și e în regulă - nu dau pe dinafară, nu se irită.

De păstrat le păstrez deocamdată după folosire într-un sac de gunoi. Nu miroase, pentru că pun ulei esențial de tea tree și vă jur că nu se simte că am așa ceva în baie.

Mai sunt o mulțime de modele și variante de scutece, care mai de care mai frumoase, dar mie deocamdată îmi ajunge ce am, cele mai simple.

Promit să vă țin la curent cu povestea asta în care cred cu adevărat.

Și v-am spus că sunt adorabili în ele? Vedeți cu ochii voștri.


Cu sau fără chiloțel de protecție, se folosește cu, dar am făcut poză și fără, din considerente estetice :)


13 comentarii:

adelle spunea...

Ce dragut ii sta voinicelului cu scutecele pufoase :)

Unknown spunea...

bai, zau ca ai curaj. eu nu as avea. Radu face caca la fiecare alaptat. am facut un calcul, schimb cam noua zece pampersi pe zi. plus ca face de se aude in partea cealalta a casei si de multe ori ajungem de schimbam tot outfitul. multumesc in fiecare clipa pentru scutecele de unica folosinta, imi cer scuze planetei pentru poluarea pe care o face fii-miu. mai mult, la cate masini de spalat bag in fiecare zi, as ajunge la balamuc.
so, once again, cum i-am spus de multe ori si Mariei, bravo voua, va felicit sunteti de admirat!

raluca spunea...

Bogdana, chiar nu e vorba de curaj, e ceva care se potriveste perfect cu ideile/nevoile mele, dar inteleg perfect ca asta nu se aplica la toata lumea! :) oricum, sa stii ca nu se inmultesc deloc masinile, scutecele se spala cu celelalte chestii.

Nono spunea...

Și noi folosim scutece verzi, închiriate de la o firmă specializată în așa ceva (ei le aduc, le preiau pe cele murdare și le curăță profi). Suntem foarte mulțumiți și am observat că acoperitoarea ține bine totul înăuntru, deci nu avem de-a face cu schimbatul total sau dat jos rahatul de pe spatele copilului. Gău Plenet!

http://bendisauralascui.blogspot.com/2010/11/scutece-verzi.html

raluca spunea...

eh Nono, voi sunteti mai smecheri acolo, va mai curge multa apa pe Somes/Dambovita pana sa ajunge si noi sa avem firme specializate in asa ceva:)

Nono spunea...

Nici aici nu sunt mulți; noi folosim practic singura companie de scutece din urbe (3 milioane de oameni in Minneapolis-St. Paul + suburbii). Sunt doi părinți cei care au pornit afacerea, din considerente ecologice. Le merge destul de bine, deși nu sunt o firmă mare. Cred că au o singură dubă cu care livrează „marfa”. Și să știi că nu cred că va curge foarte multă apă pe pârâu până apare și la noi în sat așa ceva...

Simona spunea...

Bravo, felicitari! Nu e un drum usor, dar beneficiile sunt foarte multe! Si pentru voi, si pentru planeta, toata lumea are de castigat din asta. Cred ca nu ti-e tocmai usor, cu spalatul in fiecare zi si cu toata logistica, ma bucur sa aud ca nu ti se pare greu!
Mie mi se par foarte misto firmele care se ocupa de scutecit textil, la ei e mai usor pentru ca au infrastructura sa se ocupe de asemenea cantitate de scutece. Mi-ar fi placut si mie sa apelez, dar erau mult prea scumpi pentru cat imi permiteam bugetul pe vremea respectiva. Acum e putin cam tarziu, suntem pe ultima suta la scutecit cu #2, asa ca nu stiu cat mai e de rentabil sa ne apucam, Mica e tot mai versata in ce priveste folosinta toaletei, ni se intampla uneori sa folosim un singur scutec pe o zi intreaga (noaptea nu prea mai face nimic, majoritatea diminetilor scutecul e uscat, iar in timpul zilei se mai cere, sau o trimitem noi din cand in cand...).
Va tinem pumnii sa mearga snur si de-acum inainte, felicitari inca odata!!!

g.cojocaru spunea...

Felicitari pentru stilul de scutecit ales! :)
Eu, desi am numai 5 scutece, nu am curaj sa ma avnt spre textilitul exclusiv...

raluca spunea...

Gabi, cu 5 scutece nici nu prea ai cum sa te avanti:) iti recomand varianta mea, cel putin partial,e f ok si chiar accesibila.

sultana spunea...

sa nu uitam de Pavel, cit e de dragut in scutecele textile! uite un motiv pentru care (daca inainte respingeam total ideea) acum m-as gindi de 2 ori (daca bineinteles, ar mai fi cazul). succes in continuare!

stefan spunea...

daa Bogdana şi mie mi se pare adorabil aşa, e unul din argumentele de fier pro!

adelle spunea...

Bogdana, ai sa fii surprinsa dar scutecele textile tin mai bine "bombele" bebelusesti. Chiloteii au elastic adevarat care chiar rezista :))

Daniela spunea...

Buna RAaluca!
Si eu am o fetita de 3 luni si ma gandesc serios sa trec pe scutecit textil.Am vazut ca tu ai gasit o varianta super accesibila:), asa ca te rog daca imi poti spune cu exactitate ce tipuri de chilotei si prefolds folosesti, de unde le-ai luat, daca poti intr-un mail sau tot aici.Multumesc mult!
danutza1210@yahoo.com

Daisypath Happy Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin