luni, 2 noiembrie 2009

Dovleci şi inimioare

Pentru că o gândesc mulţi, sunt sigură, dar se feresc să o verbalizeze, mă încumet eu să o zic: Urăsc Halloween-ul. Nu chiar aşa de mult ca St. Valentine, cu inimioarele ei penibile.
Ambele nu mi se par altceva decât nişte importuri total nejustificate de la prietenii noştri, americanii. Şi muuult, muuult marketing.

Simţiţi că avem nevoie de noi sărbători, de noi prilejuri de a cumpăra obiecte total nefolositoare? De ce nu ne costumăm pentru noaptea sfântului Andrei? Sau de ce să nu le dăruim măcar un pupic iubiţilor cu ocazia Dragobetelui? Dacă astea vi se par deplasate, atunci care e treaba cu Halloween-ul ăsta?

Aştept cu nerăbdare ziua în care vom sărbători şi noi sărbătoarea aia cu curcanul. Nu cred că e satât de îndepărtată cum vi se pare acum.

Da ştiu, nu aveţi ce face, dacă la grădiniţă se doresc dovleci sculptaţi şi costume de vampiri, nu puteţi să vă extrageţi, e pentru fericirea copilului...Sunt sigură că asta mă aşteaptă şi pe mine, dar lăsaţi-mă puţin măcar acum, să protestez, să-ncerc să zgândăresc puţin spoiala asta consumeristă cu care ne vopsesc ăştia valorile..

Iubita mea prietenă, ai dreptate, sunt puţine lucruri legate de vremurile astea de plastic şi nylon care să îmi placă. Ştiu, sunt cam cârcotaşă, dar încerc să amân cât pot de tare momentul când îmi voi face o poză lipită într-o inimioară, împreună cu alesul meu.

Later edit: Tocmai am intrat pe blogul unei prietene din Cluj şi mi-am adus aminte de o sărbătoare dragă pe care o avem noi, în Ardeal. Nu aţi vrea mai bine să o sărbătorim şi aici, în locul Halloween-ului?



Dovleci făcuţi de Ştefan, după o reţetă specială, cu miere şi nucă. O bunătate!

8 comentarii:

crina spunea...

Sa stii ca m-am mirat atunci cand soacra mea mi-a spus sambata ca atunci cand era copil scobea dovleac, ii punea lumanari inauntru si mergeau noaptea sa sperie lumea pe strada. Asa ca poate nu e chiar importata in totalitate. E agasant intr-adevar curentul asta de a imita licuriciul mare. Eu de halloween am facut cozonac romanesc :)

capreleirinucai spunea...

La mine in Dobrogea nu se sarbatoreste ziua mortilor, in schimb ceva foarte asemanator se intampla intr-o zi de luni, la o saptamana dupa Paste, se numeste Pastele Mortilor. Culmea e ca niciodata nu mi s-a parut o sarbatoare trista sau infricosatoare. Si Mucenicii sunt tot sarbatoare autentica, de-a noastra, si-mi mai amintesc de niste zile cand se daruia mancare cu tot cu vesela (mai stie cineva ce sarbatoare e?).

Albinutza spunea...

Nici mie nu-mi place sarbatoarea asta. Cred ca ideea de varcolaci, fantome, nu-mi lpace de fapt. Dovlecii in schimb imi plac de mor (apropos vreau si eu reteta :p)

Caprele Irinucai, stiu ca sunt mosii de vara sau de iarna, cand se dau si vase de pomana. Acum pe 7 noiembr sunt mosii de iarna.

raluca spunea...

Crina, nu îmi spune că moda actuală cu dovlecii e de fapt o redescoperire a unei tradiţii strămoşeşti. E posibil să fi fost şi la noi, în halloween-ul ăsta eu nu găsesc nimic românesc...Ţi-am văzut şi admirat cozonacii! Eu nu mă pricep, da iarna asta mi-am propus să încerc măcar o dată!
Irina, cum ziceam şi eu, chiar avem de unde alege, dacă simţim că ne lipsesc sărbători!
Albinutza - reţeta e ştiută doar de el, eu îţi pot spune că apar elemente ca: scorţişoară, miere şi nucă. E bun rău!

stefan spunea...

reteta dovleac: se ia dovleacul, se taie in bucati relativ mari. se incalzeste cuptorul pe mediu (150 grade). Bucatile de dovleac, curatate de atele din interior si eventual si de coaja de la exterior, se pun intr-o tava pe care o puteti eventual tapeta cu folie, ca sa nu se lipeasca. inainte de a o baga la cuptor, presarati niste scortisoara peste bucati si puneti 2 cani de apa in tava, ca sa pastreze umezeala si sa nu se arda.
verificati periodic nivelul apei si mai completati daca e cazul.
tineti la cuptor cam 1 ora si 30 min.
La final, cam cu 15 mintue inainte, puneti deasupra bucatilor de dovleac un amestec de nuca pisata si miere, pe care-l puteti prepara dupa gust.
Si gata.

sultana spunea...

multumim stefan, o sa incerc imediat ce o sa ajung in piata, cred ca in w-end. va tin la curent.

p.s. nici eu nu ma omor dupa halloween, insa se tine la gradinita si vrei nu vrei...de data asta am fentat-o ca am plecat la bunici insa la anul cine stie ?

Albinutza spunea...

Stefan mare bucurie mi-ai facut, multumesc :* am fost si mi-am luat tot ce trebuie si eram pregatita sa incerc orice-ar fi...si uite ca ai pus reteta...multumesc

Andreea Badran spunea...

Draga mea, eu n-am sarbatorit in viata mea halloween-ul. Pana anul asta cand, de dragul lui Rayan, am scobit dovleci, am decorat geamul de la camera lui cu panza de paianjan, dovleac si lilieci si cand am vazut incantarea lui pentru toate astea mi s-a umplut si mie sufletul de bucurie. Au avut petrecere la gradinita si ne-am costumat cu totii, am facut placinta cu dovleac, am dus dovleci scobiti etc. Copiii au fost atat de fericiti incat restul nici n-a mai contat. De import sau nu, pe copii ii bucura. And this is what matters!
O sa vezi si tu peste vreo 2 ani!

Daisypath Happy Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin