marți, 26 ianuarie 2010

Violeta duce...

Prima noastră metodă de reciclare o implica pe Claudia și al său copacdehârtie. Era destul de anevoios, doar nu o puteam convoca la fiecare sacoșă cu hârtie și carton adunată. Trebuia să adunăm o cantitate serioasă, care presupunea invariabil blocajul balconului. Dar ne-a prins pe amândoi, ne-a intrat rapid în sânge. Ștefan era atât de obsedat, încât arunca la reciclat până și biletele de autobuz folosite...

Asta se întâmpla prin 2007, înainte de Matei.

Între timp, ne-am mutat în casă nouă cu balcon mai cuprinzător, au apărut și tomberoanele în trei culori, așa că am instalat la buza balconului două recipiente mari (unul pt plastic și altul pt hârtie).

Când le umplem, o dată la săptămână, mutăm conținutul în câteva sacoșe, luăm și sticlele și o pornim agale spre cele trei containere colorate împingând și căruciorul cu Matei, bineînțeles.

Îi știți pe oamenii străzii care umblă cu tot felul de sacoșe și cartoane, așezate ocazional pe câte un cărucior? Ei, așa cred că arătăm și noi.

Departe de a fi o corvoadă, operațiunea are mai degrabă aerul unei distracții, mai ales în momentul lansării sticlelor.

Surprinzătoare însă mi se pare reacția lui Matei, în momentul în care găsește un pet prin casă. Îl duce în bucătărie și se cațără pe el, în încercarea de a-l turti. Asta e parte pe care o consideră el cea mai distractivă din operațiunea "reciclarea".
După ce reușește cât de cât, mă ia de mână și mă duce la ușa de la balcon, pe care o țin închisă cu cheia, din motive pe care le bănuiți.

Îi deschid, iar el pune flaconul turtit în recipientul corect.

Aș vrea să povestesc asta tuturor celor care privesc cu circumspecție colectarea diferențiată, pentru că li se pare mult prea dificil.

Cât de greu poate fi dacă și un copil de doi ani, care nu știe să spună mai mult de zece cuvinte, a învățat să o facă?

6 comentarii:

Delia spunea...

si noi umblam cu pungile de deseuri pret de o statie de autobuz, asa ca te inteleg perfect; dar e f funn, nu?

raluca spunea...

parca daca ar fi in fata fiecarui bloc tomberoanele colorate, parca nu as mai recicla cu atata placere, nu as mai putea raspunde la intrebarea "Ce-ai facut in dupa-masa asta?" cu "Am reciclat!":)))

Razvan spunea...

Ce e mai trist (din cate am auzit/citit - nu mai retin sursa) este faptul ca, dupa ce sunt depozirare in containerele colorate... ele ajung toate in acelasi loc si se amesteca iar (si nu este vorba de Raiul gunoaielor, ci de o simpla "groapa" comuna). Stirea se referea la Romania, deci dupa posibilitati.

stefan spunea...

Razvan, lucrurile stau doar in aparenta asa. Am vazut si eu intr-o seara cand au venit sa preia ce se stransese in clopotele colorate si le-au descarcat pe toate in acelasi camion. Numai ca la destinatie continutul este pus pe o banda si triat din nou de niste tanti. Plastic de-un fel intr-o parte, carton in alta, cutiile de lapte in alta si tot asa... Iti spun pentru ca am fost intr-o astfel de fabrica, in Pantelimon, la Rosal.
Chestia asta se intampla pentru ca nu au mereu camioane cu mai multe compartimente, dar si pentru ca populatia inca triaza aiurea deseurile reutilizabile si e nevoie de inca o triere. De cate ori n-am vazut oameni pe strada care-si baga shaorma neterminata in recipientii aia!
Toate chestiile astea s-ar regla, inclusiv perceptia ta si a multor alti prieteni pe care ii stim si care sunt in continuare sceptici, daca desteptii astia de la primarii ar baga un ban si in promovarea si explicarea procedurii, nu doar in colectare si valorificare.
Asta incercam sa facem si la MaiMultVerde, sa punem pe picioare o astfel de campanie pentru 2010. Si poate ca o sa fim mai multi pe drum cu plase de deseuri :))

Sabina Ulubeanu spunea...

Imi amintesc de asta vara, cand strangea, din casa in vederea renovarii.
Am traversat intersectii inregi ca saduc la container sacii plini cu hartii vechi, se uita lumea la noi ca la felu paispe, la aia cu sticle si mai si :)), asta e....cat am stat la nemti era intr-adevar super simplu, in camin erau cosuri de gunoi pe caprarii , afara containerele....

Stefan, ma bucur mult ca e ok dupa colectarea in camioane.

sultana spunea...

e frumos ca matei va creste asa, si copiii nostri invata foarte de mici sa arunce gunoiul unde trebuie. noi ca natie nu sintem educati si nu avem inca in singe responsabilitatea asta. trebuie sa ne autoeducam si sa ne educam si parintii, nu doar copiii. cind mergeam la bbq cu parintii in padure eu eram prima care ii certam ca nu arunca gunoaiele unde trebuie, si nu invers. am observat la multe familii ca de fapt cei mai in virsta sint cei mai varza la capitolul asta.

Daisypath Happy Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin