duminică, 4 iulie 2010

Colecții pentru cei mari

Nu știu câți dintre voi își mai amintesc gumele cu surprize Turbo, Final, BomBiBom și altele din vremea copilăriei din '80-'90. N-am făcut excepție și am colecționat în draci surprize, cu toată drama și pasiunea din jurul lor, cu schimburi de dubluri palpitante, la bloc, la școală, peste tot.
De la surprize, am trecut ușor către abțibilduri și mi-amintesc și acum cât mă chinuiam să înțeleg care e ironia la diversele personaje cu tentă horror din Garbage Pail Kids (deși am impresia că cea mai mare ironie era guma aia îngrozitoare care venea în pachet).

Ei bine, ce puteam face pentru a reînvia spiritul surprizelor și abțibildurilor, tinând cont și că suntem în plin Campionat Mondial? Să completam albumul Panini WC 2010! :)) Și vorbesc la plural pentru că nu a durat mai mult de 1 minut de studiu al albumului proaspăt achiziționat până ce Raluca mi s-a alăturat în aventură.Zis și făcut, ne-am apucat de cumpărat și de desfăcut plicuri cu fotbaliști. Stiu că o să ziceți că am înnebunit, însa exista chiar și un mic ritual pe care Raluca l-a îmbrățișat. Întâi se caută dacă există dubluri, apoi începe lipitul în catalog, fie în ordinea țărilor, fie aleator, "pentru frumusețea jocului" :)).Însă cea mai interesantă parte a proiectului noastru s-a desfășurat ieri. Ca orice colectionar de stickere, ajungi să ai și dubluri, înca destul de multe. Dar am aflat recent (thanks Dumi!) că ar exista un colț al colecționarilor, în fiecare sâmbăta de la ora 10 in Cismigiu, la chioșcul fanfarei, unde poți face schimburi.

Înarmat cu teancul de dubluri, m-am dus să vad minunea, însă ajuns acolo am rămas profund dezamăgit. Doi omuleți cu burtă și o tanti cu părul lung, îmbrăcați la uniformă, se pregăteau de un moment artistic în chioșc. Mă uit în stânga, în dreapta, nimic altceva decât copii cu mămicile lor, plus familiarul stand de vată de zahăr pe băț. E clar, colecționarii încă dorm la ora asta sau stau și fac schimburi pe net, ce să caute în parc? Plec amărât pe o alee spre pod, când ce văd eu pe o bancă în stânga? Frumos intercalați cu pensionarii cârcotași de serviciu, trei tipi pe la 25-30 ani, cu niște liste trase in Excel, căutau de zor unii în teancurile altora stickerele ce le lipseau. Și eu care căutam cu privirea ceva adolescenți... credeam că îndeletnicirea asta ține de juniori, nu de nostalgici ca mine :))Cât am stat să-mi dau seama mai bine cum merg treburile și să mă bag în vorbă cu unul din "colegi", în peisaj au mai aparut un domn respectabil pe la 60 ani (căruia îi mai lipseau doar vreo 5 jucători până termina albumul!!) și încă vreo 10 tipi de vârsta mea, foarte serioși și riguroși: listă, pix, cutiuțe speciale cu dubluri. Mă simteam ca un amator, cu teancul meu subțirel și cu mâna-n buzunar :)). Totul a culminat cand un bătrânel a venit și el cu cei doi nepoței ai săi de 9-10 ani, care la vederea celor 10-15 hăndrălăi colecționari care schimbau cartonașe ca la bursa din New York mai aveau un pic și o luau la fugă!

M-am intors acasă fericit că am scapat de aproape toate dublurile și că Raluca are de lipit destui fotbaliști, printre care și pe nebunul uruguayan Abreu, cu al său penalty în scăriță.

Una peste alta, aventura noastra de întregire a colecției de fotbaliști continuă, vă ținem la curent dacă vom ajunge cu bine la final. Ce-i sigur e că mica nebunie readusă din copilărie ne-a făcut să ne simțim minunat. Poate că o să spuneți că am dat un pic în mintea copiilor sau mai rău, că ne pierdem vremea, dar stau și mă întreb: ce ar fi viața fără aceste mici pasiuni și plăceri vinovate?
Pentru că, parafrazând o reclamă celebră, un plic cu fotbaliști costă 2 lei, dar s-o văd pe Raluca comparând frezele lui Fabregas, Villa și Pique din echipa Spaniei sau făcând media înălțimii la olandezi - priceless!

7 comentarii:

Razvan spunea...

:)) Bai, ce sa zic...super tare! As mai adauga CinCin-ul la remember 'Surprize pentru ca aveau aerul de plastice mai elevate, de dimensiuni un pic mai mare decat Final '90-ul si cu imagini mai in actiune. Mi-aduc aminte ca mai jucam si Tzaca pe surprize, sport la care nu excelam dar nu puneam totusi in joc decat dubluri. Cat despre colectii - chiar daca citind ce ai scris, acum parca ma simt si eu un mic amator - ai atins un punct sensibil:) Eu am facut gresala sa incerc sa colectionez toate cartonasele Wow - TCG, macar Heroes of Azeroth mi-am zis...si dupa vreo 12-13 milioane "aruncate" am fost indeajuns de intelept sa renunt (cu nici macar 3 sferuti din colectie completata). Si daca Uruguay ia cupa mondiala, ma apuc sa completez si eu albumul:)

Geanina Lisandru spunea...

Imposibil de uitat guma Turbo şi surprizele pe care le descopeream cu aviditatea colecţionarilor de timbre.

Amintiri extrem de plăcute, aşa este copilăria, o etapă a vieţii ce rămâne în sufletul nostru veşnic proaspătă.

Seară faină!

stefan spunea...

@Razvan: n-am mai mentionat si pleiada de surprize secundare turcesti - de la Bazooka Joe pana la chestiile alea militare Lazer.
La World of Warcraft, marturisesc ca nu m-a prins fenomenul asta, spre bucuria Ralucai (cam toti prietenii mei dau raiduri seara cu pusti olandezi).
Toata stima pentu celesti, dar nu-i vad trecand de Olanda. de fapt, pariul meu de campioana e "portocala mecanica". :))

@ geanina: cred ca nebunia asta are ceva in comun si cu filatelia.
de fapt, cred ca intr-o vreme, pe la 10 ani, imi dadusem afara timbrele din clasor ca sa-mi pot admira mai bine colectia de masini din surprize.
Azami Surat, Silindir Motoru, Ozel Yapim, anybody? :))

Crocodile Dundee spunea...

ahh si ati terminat colectia???

interesati de un schimb? :D

stiu ca e putin cam tarziu....dar mai bine mai tarziu decat niciodata:)

florin spunea...

de vreun an sau doi s-au apucat si romanii sa rascoleasca dupa surprize.
Am reusit sa colectionez aproximativ 10 mii si am realizat ca am muuuulte lipsuri.
Aici puteti vedea colectia mea de surprize si timbre(in curand).
http://gumpapers.wordpress.com/

va astept cu comentarii

burned spunea...

Pentru cei care au colectionat faimoasele stickere in anii '90, dar si pentru cei care doresc sa inceapa o colectie, am pachete noi, sigilate GARBAGE PAIL KIDS.

burned spunea...

https://picasaweb.google.com/crispburned/GPKDeVanzare

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin