marți, 4 mai 2010

Pe celălalt trotuar

În ce proporție ziua asta vi se aseamănă cu cea tocmai consumată? Sunt sigură că într-o mare măsură, zilele arată cam la fel, cu o grămadă de rutină în compoziție.

Tendința este să facem cam aceleași feluri de mâncare, să mergem la serviciu sau în parc(după caz) pe-același drum, asta pentru că am constatat în timp că e cel mai scurt, sau cel mai puțin aglomerat. Căruciorul nostru săptămânal de la Carrefour conține mereu cam aceleași produse, nu diferă nici măcar brand-ul.
Chiar și atunci când ieșim cu prietenii, tindem să comandăm aceleași lucruri și să ne salutăm deja cu ospătarii, pentru că ne știm aproape pe nume. Iar cel mai alarmant mi se pare faptul că subiectele de discuție sunt destul de asemănătoare de la o întâlnire la alta...

Nu spun, rutina asta are și părțile ei pe care mulți le-ați putea considera bune: în primul rând, economisești energie - dacă ai făcut ceva de mai multe ori, deja este nevoie de foarte puțină participare/efort din partea ta, pentru că totul a devenit aproape-un automatism. Apoi nici nu riști să greșești, știi exact ce gust va avea mâncarea comandată.

Dar vin și neajunsurile: făcând mereu aceleași lucruri, ajungi într-un soi de adormire ( poți spune chiar a conștiinței);atenția ta la ceea ce se-ntâmplă-n jur se diminuează grav, iar "riscul" de a avea idei sau aspirații noi scade la minim.
Ajungi să nu te mai suporți, să fii posomorât mereu, să-ți urăști jobul, țara, poate chiar viața.

Am descoperit că e suficient să mă uit la Matei ca să învăț ce-nseamnă să fii TREAZ de-a binelea: pentru că nu are nici un pic de răbdare să meargă regulamentar de mână, îl las să zburde liber pe trotuar, mereu în fața mea. Traiectoria lui nu e una dreaptă, ci e șerpuitoare, cu salturi scurte-n toate băltuțele și stații de-o secundă pe fiecare capac de canal, fie el cât de mic.

Dacă ați ajuns să citiți până aici, înseamnă că am reușit să vă ating cu vorbele mele și poate am chiar norocul să mă lăsați să vă fac un cadou...

Vă rog să faceți un exercițiu simplu de tot de a ieși din ritmul zilnic, cu un mic gest, oricare alegeți să fie: faceți ceva ALTFEL decât sunteți obișnuiți să faceți (nu, nu am să vă rog să urmați exemplul lui Matei cu bălțile și canalele, deși ar fi al naibii de distractiv). Faceți însă altceva - scrieți următorul mail folosind diacriticele, asta dacă nu o faceți de obicei; mergeți în parc pe cealaltă parte a străzii decât o faceți zi de zi; schimbați traseul, luați tramvaiul două stații, chiar dacă ocoliți puțin; renunțați la adidașii cei atât de comozi și optați pentru un outfit puțin mai elegant.

Chiar dacă nu vedeți rostul acestor acțiuni, vă garantez că veți avea parte de un premiu neașteptat. Cum de la cine? Nu, nu de la mine...vă las să descoperiți singuri.

M-aș bucura mult ca măcar o persoană să-mi povestească felul în care a ieșit din această rutină enervantă, chiar dacă pentru o clipă. Ce am făcut eu în direcția asta, în episodul viitor..

9 comentarii:

adelamaria spunea...

Pe mine cel mai rau si mai rau ma enerveaza ca ma tund mereu la fel! Insa de cate ori am incercat altceva, am fost foarte dezamagita. Nu promit ca voi face ceva in acest sens prea curand...Dar ideea articolului tau mi-a placut mult!

raluca spunea...

sa nu ma intelegeti gresit, eu vorbesc aici de lucruri marunte. schimbarea coafurii mi se pare ceva destul de radical, nu ma refer neaparat la asa ceva. uite, poti sa incerci macar pentru o noapte, sa dormi pe cealalta parte a patului. iti promit sa te vei trezi cu o senzatie misto!:)oricum, ma bucur ca ti-a placut postarea!

Oana spunea...

da, e bine sa faci schimbari din astea marunte, fac bine psihicului iar eu fac exact genul asta de schimbari, de care zici si tu, o iau pe alt drum decat cel obisnuit, mai mut mobila, mai dorm pe cealalta parte a patului, mai beau cafeau din alta cana decat cea obisnuita, iti mai spun daca imi mai amintesc :)

raluca spunea...

habar nu ai cat ma bucur sa aud asta, Oana. fac bine pentru ca e un fel de refresh psihic, asa cred.

sultana spunea...

dragut. eu sint mama schimbarilor. de asta eu ma tund mereu altfel (cu sau fara breton pe stinga, pe dreapta, in scari, scurt in spate lung in fata si invers) si prietenii se mira ca imi schimb culorile in cap des :) ma rog, in aceeasi gama, dar mereu alta nuanta. la mincare ma repet la un moment dat, din mai multe motive - iar cu un copil vrei sa mergi la sigur. cu drumul, hm...foarte des o iau cu petru pe stradute nebanuite, ne uitam la case, descoperim locuri, iar zilele trecute am gasit chiar o plaja secreta, la coltul strazii. cu toate acestea, detectez rutina care ma maninca si da, uneori ma deprima.

Lavinia Biberi - Edukid.ro spunea...

O daa... asa sunt si eu :) ma fardez diferit, schimb posete/ pantofi/ imi fac cararea diferita la par/ merg si pe alta strada cu riscul de a aajunge mai tarziu acasa :D

Pupici :*

LifeSimplyComplex spunea...

tare - da sa stii ca asta a fost un topic intr-o clasa de psihologie ce-am avut-o in State acu multi ani - si n-am uitat-o - cred ca de-aia dupa cam 5-6 ani ma satur de tara in care locuiesc si ma mut :) si pe langa asta de fiecare data cand merg la supermarket iau cate un produs nou sa vad cum e. Freza e mereu alta, dorm in pat cand colo cand colo, schimb jeansii, deci pana acum inca n-am termita variatiunile "pe tema" - nice topic! pup!

ioana r spunea...

eu m-am mutat la madrid..si chiar ca descopar chestii diferite in fiecare zi :)...va pupicesc si mi-e tare dor de voi

harem6 spunea...

LA MULTI ANI!!!!!!!!!!!!!Te pupam cu drag!!!!!!!

Daisypath Happy Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin