joi, 27 noiembrie 2008

Cu sau fără? Un post cam deraiat.


De când s-a născut, a trebuit să iau o groază de decizii, unele grele, altele mai puţin, în funcţie de importanţa lor.

M-am întâlnit cu: Să îi dau sau să nu îi dau completare, Să îl adorm în braţe sau să îl las să plângă până adoarme de disperare, Să îl mut la el în cameră sau să îl ţin cu noi, Să îl las să mai doarmă la noi în pat sau nu, Să îi fac baie în cadă sau în covată, Să îl diversific cu biberonul sau cu linguriţa...şi pot să o ţin tot aşa.

Pentru că eu cred pe bune că există acel lucru numit "instinct matern", m-am folosit cu brio de el. Şi sunt mulţumită de rezultat. Da, am citit şi bloguri, am vorbit cu alte mămici, bone, etc, dar am mers tot pe instinct. Ştiţi prea bine, nimeni nu deţine toate răspunsurile corecte, pentru că nu există aşa ceva. Ce funcţionează la mine, poate foarte bine să nu meargă deloc la tine şi viceversa.

Şi am luat deciziile fără să îmi fie teamă că greşesc. Voi vedea mai târziu dacă am procedat bine.

Îmi doresc să cresc un copil curajos, care să nu se poticnească în propriile lui eşecuri, care să îşi asume hotărârile pe care le ia. Ştiu, mai e până atunci...dar, nu vreau să îl cresc în puf, deşi toate avem tendinţa asta.

Un nene cu părul alb foarte drag mie, mi-a spus, când a aflat că sunt însărcinată: "Să nu cumva să îţi provoci naşterea. Dacă poţi, lasă-l să vină când vrea el. E primul lui act de voinţă."

L-am ascultat şi am fugit de cezariană sau alte planificări.

Văd că am deraiat de la ceea ce voiam să scriu aici...Subiectul propus ar fi trebuit să fie "Cu sau fără premergător". Voi scrie mâine despre asta.

14 comentarii:

adra_bell spunea...

Cred ca avem in fata ani lungi in care tot vom lua decizii de acest fel
Mi-a placut ce a zis nenea cu parul alb.
Cat despre premergator eu am ales "fara", dar i-am luat un impingator dintr-ala.

alina spunea...

Și eu sunt pro-ascultat instinctele materne, e cea mai bună cale, cea naturală.
Fetele mele n-au avut premergător, doar un împingător, ca și Eva așadar. S-au distrat mai mult cu butoanele de pe el (e o mașinuță cică), decât în scopul declarat de a ajuta la mers.
Și mie mi-a plăcut ce a zis nenea ăla, de-ar fi însă așa de simplu ... eu am ajuns în ambele cazuri la cezariană de urgență, și ne-am mai intersectat și cu moartea pe drum ... mi-e groază de ce mă așteaptă a 3a oară ... brrr ... O sa scriu pe blog experiențele mele.

Andreea Badran spunea...

Si lui Philip, moshu' ii va aduce tot un umblator, impingator de-ala ... cica se cheama premergator multifunctional si e de la vtech. E foarte misto, colorat si stie sa faca o gramada de chestii. Cred ca e mult mai util decat un premergator si cu siguranta il va amuza teribil.
Cat despre instinctele materne ... of ... daca ar fi fost sa ma iau dupa gura lumii... Si acum aud vesnic reprosuri de la ai mai batrani si "experimentati" si ma cearta ca nu-i ascult.
Cat despre ce a zis nenea ala va spun atat: sor-mea e gravida, va naste la inceputul lui februarie si onor ginecoloaga ei i-a spus ieri ca-i va provoca nasterea ca sa ii poata face epidurala (adica sa n-o lase sa se declanseze ea singura ... nasterea) si ca sa nu simta durerea. Tantananam.
De asta ce ziceti? Acum ma lupt s-o conving nu care cumva s-o lase sa faca sa ceva. Si s-o conving sa nasca in alta parte. O asemenea aberatie chiar n-am mai auzit, recunosc!

raluca spunea...

@alina - evident, sfatul lui e valabil doar dacă e posibil dpdv medical, îmi pare rău să aud că a fost aşa grav la tine...

Pe mine mă derutează în schimb când aud că se fac cezariene pentru că sunt la modă...pentru că e mai simplu, sau ca să se nască copilul într-o zodie anume, sau să îl prindă pe doctor care trebuie să plece în concediu şi alte motive tâmpite...

raluca spunea...

@andreea - baftă multă cu sora ta. Cred că ai argumente destule ca să o convingi. În materie de aberaţii, am auzit o grămadă, pe bune. Trăim într-o lume cam sucită. Mi se pare că o mare vină o au doctorii, care au nişte motivaţii un pic greşite. Părerea mea.

alina spunea...

Fetelor, eu am auzit odată o explicație venită din partea unui doctor ginecolog pentru epiziotomii și nr lor majoritar în Ro: cică în Ro femeile la vârste reproductive au conformații mici, neadaptate la pruncii care devin din ce în ce mai dolofani. Și-atunci să le tăiem!!!

Boul ăla, care făcuse degeaba o școală, uitase să precizeze că mai sănătos este să lași femeia să încerce și eventual să aibă nevoie de repararea unor rupturi de musculatură în zona respectivă, pentru că vindecarea este mai rapidă și consecințele pe termen lung lipsesc.

Așa și cu cezarienele, teoretic pun mai puține riscuri decât nașterile naturale domnilor ginecologi, pentru totul este sub controlul lor, dar cine să se mai gândească și la bietele femei, care pot să aibă după aia de suferit toată viața??? Cum vindecarea unei tăieturi prin nu mai puțin de 7 rânduri de mușchi, piele și mucoase interne este incomparabil mai grea mai lungă și poate niciodată completă, decât recuperarea după efectele unei nașteri naturale.
În fine, am zis că voi povesti la mine pe blog, să-mi fac timp și am să scriu și eu mai multe, ca deja am deviat de la subiect aici. :)

Andreea Badran spunea...

Si e nasol ca profita de femei care sunt de ex la prima sarcina, fara pic de experienta, carora le e frica de durere fiindca nu stiu ca se poate si fara sau ca pana la urma face parte din miracolul asta al aducerii pe lume a unui copil, ca nu stiu ce si cum etc. E incredibil! Iar d-na e vestita Cezara Bucur, de la ... Giulesti!

Anonim spunea...

uite, si eu am zis: cand o vrea sa vina sa vina, sa iasa cum crede ea ca e mai bine si mai ales cand i-o veni timpul.

insa, pana la urma am nascut prin cezariana pentru ca nu am avut contractii si nimeni nu stia ce se intampla. asa a fost sa fie.

dar daca totul ar fi fost ok, as fi lasat-o sa vina pe cale naturala.

nenea cu barba alba stie el ce stie.

in rest, mariuca a fost crescuta - nu exagerez - pe baza exclusiva a instinctului matern.

raluca spunea...

Mărturisesc că nu ştiu cine e doamna asta, oricum m-am ferit mereu de somităţi...putea fi la fel de bine la oricare alt spital, eu nu am ceva în mod special cu Giuleştiul. Cred că experienţe nasoale pot fi peste tot. Am născut acolo şi nu mi s-a părut chiar aşa groaznic, poate pentru că nu au fost probleme, din fericire. E drept că nu am termen de comparaţie şi eram atât de fericită şi încântată de Matei, încât nu mă mai interesa nimic.

Andreea Badran spunea...

Ai citit povestea Badicilor nu? Ai auzit de bebelusii arsi cu dezinfectant nu? Ai auzit de mamica care a fost lasata sa sangereze o jumatate de noapte pana s-a stins nu? Ai auzit de tampoane lasate in burta femeii, dupa cezariana, nu? Ei bine, toate astea s-au intamplat la Giulesti! Iar d-na Bucur este mare scula pe bascula la Giulesti.
Eu am trait o experienta nasoala la CF2, deci nu se intampla toate numai la Giulesti, of course, dar parca atat de multe si atat de grave ca acolo n-am auzit despre o alta maternitate. Tu spune bodgaproste ca a fost bine si ca ai avut noroc.
Cat despre d-na Bucur, nu mi se pare iarasi admisibil sa pleci in vacanta o luna si ceva. Sa-ti lasi pacientii balta la incepututl lui decembrie si sa-i mai vezi la jumatatea lui ianuarie. E totusi o luna si ceva. E lipsa totala de respect. Sorry!

raluca spunea...

@Andreea - povestea Siminei o ştiu, m-a lovit tare când am citit-o, de celelalte orori nu ştiam însă, dacă mă crezi, am televizor de puţin timp şi nu mă uit la ştiri. Aşa cum o zici, probabil că ai dreptate, Giuleştiul pare cel mai nasol...Mie mi se pare sinistru faptul că femeile trebuie aici să aleagă dintre mai multe rele...Şi aşa, din păcate, ajungi să îţi fie groază de ceva ce ar trebui să fie unul din cele mai speciale momente din viaţă.

adra_bell spunea...

Eu am nascut la Giulesti, si daca cititi povestea nasterii Evei, la un moment dat, era vorba de o fata lasata sa se chinuie si o doctorita mai delasatoare. Cezara Bucur. Despre care eu stiam ca i s-a ridicat dreptul de practica, dar parca pe 6 luni sau un an.
Mie mi-au placut asistentele de la bebelusi, erau zambitoare, dragute si aveau grija de copii. La un moment dat, nu am putut ajunge la timp la alaptat (am fost la primarie sa trec copilul pe numele lu' ta-su), iar cand am intrat in salonul copiilor, o asistenta o legana usurel pe fii-mea, care tipa de mama focului. II zambea si ii vorbea in soapta. Cred ca nu trebuie blamat intreg personalul pentru o singura persoana, in plus sistemul este cam prost gandit la Giulesti, iar asta nu e vina lor.
Eva foloseste antemergatorul ala, si pe post de jucarie si pentru mers.

Simona spunea...

Ca sa-mi dau si eu cu parerea, DA. Adica da la ce a spus mosul ala intelept cu parul alb. Recunosc, si eu fiind la prima nastere, speriata de moarte nu prea am vrut sa nasc natural. Dar am avut noroc de un doctor care nici nu a vrut sa auda. Bine, ca pana la urma nu a fost sa fie, n-a fost vina nimanui, a trebuit sa nasc cu cezariana dupa 12 zile intarziere, un copil de aproape 4 kile jumate (asta in conditiile in care eu aveam inainte de a ramane gravida 37 de kile, eram putin mai mare decat copilul pe care l-am nascut...) si doctorul a recunoscut dupa aia "there was no way in hell you could have had that baby the natural way...". Si NU, premergatorului. Am avut si noi impingator, copilul s-a amuzat teribil cu el, s-a ajutat de pereti, mobila si picioarele parintilor, si la 10 luni mergea foarte frumos, pe toata talpa si cu picioarele drepte fara nici o problema - eu cred in a lasa natura sa-si urmeze cursul. Evident, fiecare mamica face ce simte ca e mai bine pentru ea si puiul ei.

Anonim spunea...

despre premergator, sa-l lashi in el, dar cu masura!nu mai mult de 20 min pe zi ca ii strica coloana.el trebuie practic sa-si activeze niste muschi iar daca lasa treaba asta pe premergator, isi va dezvolta mersul pe verticala paradoxal, dar mai greu!
cat despre cezariana, mai bine fara fetelor!

Daisypath Happy Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin