Mă simt din nou discriminată, mă simt trădată, dar de data asta aleg să spun. Măcar aici.
După cum știți, e greu să găsești un loc child-friendly în orașul ăsta. Se fumează cam peste tot, iar de câte ori când apari cu copilul care încă nu merge la grădi și nu și-a însușit bunele maniere ești privită puțin chiorâș. Nu neapărat pentru că a-i face vreun rău, ci doar pentru că ești.
Eram bucuroasă foarte de o descoperire destul de recentă la capitolul ăsta: Librăria Bastilia, deschisă în Romană. Ne plăcea mult acolo în mansarda lor luminoasă, aveam mult spațiu, era aproape goală de fiecare dată când mai organizam câte o întâlnire între mămici. Îmi plăcea și că, fiind la mansardă, de fiecare dată când mergeam la ei mai aruncam un ochi și la cărți sau la lucrușoarele expuse acolo. Ajunsesem deja să îmi stabilesc acolo cam toate întâlnirile.
Ați sesizat folosirea timpului trecut. Da?
De azi începând, acolo nu voi mai călca. Nici ca să beau un ceai, nici ca să îmi duc copilul la teatru, nici ca să cumpăr cărți sau alte cadouri. Și o spun cu regret, credeți-mă.
De ce?
Pentru că m-au jignit azi: ne-am dat întâlnire la ei câteva mămici(vreo șase) și fiecare a venit cu puiul din dotare. Am stat la o poveste, am băut un ceai, copiii s-au plimbat puțin pe acolo, cu pașii lor mai mult sau mai puțin siguri și am plecat.
Jignirea a venit după, când una din ultimele două prietene care au rămas la final, mi-a spus că li s-a pus în vedere, chiar de către doamna de la PR se pare, să nu mai venim cu copiii data viitoare când ne ducem pe acolo...
Trist. Și pur românesc. O atitudine total greșită, spun eu.
149 de comentarii:
foarte urat! ma uit la austrieci ca ar face orice ca sa te atraga sa vii cu puradelul dupa tine. si stii de ce? ca asa se construieste generatia urmatoare de consumatori :)). piarista asta ar trebui sa mai faca o scoala, un training, ceva. sau un copil ;).
Mie nu mi se pare deplasata remarca lor, tinand cont de faptul ca si eu am un copil de 4 ani si stiu ce deranjant este sa umble peste tot si sa atinga lucrurile de vanzare.
Pune-te si in locul lor: daca ai avea un business asemanator - o librarie/ceainarie - ti-ai promova locatia ca fiind baby friendly? Te asigur ca adultii interesati de achizitie de carte si care cauta linistea nu ar mai trece pe acolo la ce harmalaie ar face un grup de copii.
Eu vad ce se intampla in grupul nostru de prieteni cu toddleri. Preferam sa ne vedem in parc sau la un loc de joaca indoor, atunci cand vrem sa povestim intre noi.
Carmen
Dar oare le-ar strica o reclamatie pe undeva, la autoritati competente? nu stiu care ar fi acela - Protectia consumatorului, de exemplu. Pur si simplu nu e legal sa ti se conditioneze accesul într-un spatiu public in felul acesta. Sau ar trebui sa aiba un afis mare pe usa unde sa scrie: accesul copiilor interzis pentru că difuzăm filme interzise minorilor sau mai siu eu de ce! Să vedem în cazul ăsta câtă lume ar mai intra! Adică e OK să cumperi cărți pentru copii de la ei, da să te duci cu copilul la un ceai nu e OK. Chiar nu-si deau seama că părinții sunt clienții lor de bază, pe termen lung? Cu siguranță un părinte va cumpăra cărți în următorii nu stiu câți ani, pentru că copiii cam au nevoie de asa ceva ... Culmea!
@Carmen, e vorba de ceainarie, care e la mansarda si sunt doar 4 mese cu cate 4 scaune. Nu au ce sa strice copiii. Intalnirea a avut loc la ora 10 dimineata, cand ceainaria era aproape goala, am avut consumatie atat mamele cat si copiii, am lasat si bacisis. Iar la plecare in loc multumesc ni s-a spus sa nu mai venim.
Bani mei sunt la fel ca si ai altor clienti. Omuletul meu de 3 ani trebuie sa fie respectat ca orice alt client. Unui domn de 30 de ani si-ar fi permis oare sa ii spuna sa nu mai vina pentru ca rade si vorbeste prea tare?!
Iar ceainaria se promoveaza ca un loc child friendly pentru ca organizeaza saptamanal ateliere si teatru pentru copiii. Si da, sunt ipocriti. Adica la teatru am voie sa merg pentru ca platesc bilet, dar un ceai nu am voie sa beau cu fetita mea.
Carmen, cum spuneam, toddleri nostri nu se plimbau deloc printre rafturile cu carti, eram in mansarda lor la un ceai. Cat despre alegerea voastra in ceea ce priveste intalnirile in-door, mi se pare putin restrictiva... Eu il duc pe Pavel peste tot cu mine, dar e adevarat, asta e alegerea mea.
Mie nici o simpla plimbare pe trotoar nu mi se pare "child friendly" atunci cand unii oameni se uita urat la copilul de 2 ani care merge singur si pe care sunt nevoiti sa il ocoleasca daca nu este tinut de mana de insotitor. Din privirea lor deduc ca o lesa ar fi chiar de preferat :D
Eu as zice ca si la 2 ani ai avea dreptul sa mergi pe trotoar...
Eu si numai de ciuda si tot m-as duce. Intalnirile mi le-as da tot acolo ca de dat afara n-au sa va dea. De ce sa cedati la fitzele unor oameni? Intr-adevar, nu e vorba de a va cuceri un drept care e al vostru ci de a-l reconfirma in ochii celor care se fac ca nu vad. Lasati de-o parte orgoliile voastre ranite si faceti asta pentru pruncutzi!
Îmi pare nespus de rău pentru că v-aţi simţit dezamăgite de remarca de astăzi. Ţin în mod special să vă transmit că librăria este unul dintre puţinele locuri din Bucureşti child-friendly, iar exemplele sunt nenumărate. Cred că suntem printre puţinii oameni care organizează evenimente pentru copii atât de mici (2-3 ani), de la teatru de umbre la poveşti şi ateliere de pictură şi muzică, la care aţi fost invitate acum câteva săptămâni, când aţi venit prima dată cu cei mici. Noi încercăm să împăcăm toţi oaspeţii noştri, dar acest lucru este greu atunci când micuţii (cu siguranţă peste 6) sunt în cafenea de la ora 10 la ora 13 pentru că cititorii nu se mai pot relaxa la un ceai sau la o cafea din cauza zgomotului şi a agitaţiei. Cel mai corect ar fi ca întâlnirile extinse (cu sau fără copii) să fie anunţate şi prograte pentru că deocamdată nu avem un spaţiu de joacă, deci cafeneaua funcţionează şi ca loc în care se citeşte, se lucrează etc. Când vom deschide un spaţiu pentru copii, vă aşteptăm cu cea mai mare plăcere pe toţi.
Doamna Andra, mi-ar place explicati ce inseamna child-friendly? Exista un anumit interval in care sunteti prietenul copiilor? De ce nu il afisati la usa, sa il stim cu totii.
Nu inteleg de ce nu pot veni sa beau un ceai cu fiica mea. Da, fiica mea are 3 ani, dar este si ea un om la fel ca si mie sau dvs. Doar ca este mai mica de inaltime, in rest are toate drepturile unui client.
Va rog sa imi spuneti daca ar fi avut 30 de ani ati fi indraznit sa ii spuneti ca nu are voie sa mai vina pentru ca rade prea tare?!
Oare de unde vine frica asta de copii?
Cred că cel mai util ar fi, doamnă Cărbunaru, să explicați cine este angajatul care și-a permis astfel de inițiative. Am o bănuială cine este, dar cred că ar fi mai cinstit să menționați dumneavoastră.
Dacă organizați evenimente pentru copii doar de dragul de a atrage părinți, vă faceți vinovați de inducerea părinților în eroare. Există modalități mai bune de a atrage clienți cu mai mulți bani.
Child friendly este o alegere full time, la fel ca ”funcția” de părinte. În business, ca și în parenting, consecvența este esențială.
Ca un side note, aștept cu maxim interes interzicerea totală a fumatului în locurile publice.
cum poate fi un loc child-friendly daca nu ai voie cu copiii? Copiii nu sunt de pluş, e foarte posibil ca eticheta de child friendly sa fi fost pusa de cineva care habar n-are ce-i ala copil.
"Suntem child friendly dar nu veniti cu copiii". N-are nici o logica dar are agresivitatea aia romaneasca a doamnei grase care trece ca orbii pe langa tine, gata sa-ti rastoarne copilul, si tot ea se uita urat, ca nu-l tii in lesa
In Belgia la un restaurant, in afara ca ne-au dat scaune...ne-au adus jucarii daca puteti crede da jucarii de lemn mi se pare chiar Ikea dar nu conteaza si nu mai stiu cum sa fie mai draguti cu copilu de 1 an ce sa recomande de mancare etc....
Să pună, atunci, la intrare o fotografie de copil! Într-un cerc roşu frumos tăiat de o dungă la fel de roşie!
perfect de acord cu ce a spus Octavian. ori afisati niste reguli clare pe usa si nu va mai declarati child friendly, ori chiar deveniti child friendly. nu este posibil ca sa iti admonestezi clientul pentru ca a venit cu copilul. de curiozitate, s-au plans cumva ceilalti clienti sau este o initiativa proprie a ceainariei?
cu privire la datul peste copii.....de mai multe ori in mall il las pe fiimiu de 2 ani care NU suporta tinutul de mana , cu taicasu si eu intru in magazine, iar taicasu mai are putin se se ia la bataie cu oamenii care mai au ptin si calca pe copil, o singura data o pereche care nu erau romani si au iesit de la cinema...si au cerut scuze ca nu au vazut copilu si erau sa dea peste el....of
ps: sper intelegeti ironia din spatele remarcii "afisati niste reguli clare pe usa"... pentru ca asa astept cu nerabdare interdictii de intrare si pentru alte categorii etnice, sociale si de diverse apartenente religioase, poate chiar in functie de culoarea parului sau, de ce nu, de cati bani avem in portofel la momentul respectiv. sunteti imbracata in verde astazi? ne pare rau, astazi este ziua pentru oameni imbracati in rosu, dar va asteptam vineri.
Doamna Andra Carbunaru, in primul rand va multumesc ca ati raspuns aici, chiar daca nu e deloc ceea ce m-as fi asteptat sa aud din partea dumneavoastra. Cred ca ar fi fost in regula orice alta abordare a situatiei decat cea aleasa de dumneavoastra, in care tot eu ma simt prost ca am invadat cafeneaua cu copiii zgomotosi timp de atatea ore si ma mai si plang pe blog. (Intre noi fie vorba, la 11.30 cand am ajuns eu acolo, erau fix 6 copii, dintre care doi bebelusi mici in brate). Puteati sa mentionati atunci faptul ca vom fi binevenite doar dupa ce veti amenaja acel spatiu, unde presupun ca nu vom avea ceai sau cafea:)si nu sa ii strecurati o vorba, la plecare, ultimei dintre noi.
pai na, trebuia sa va ia intai banii si pe urma sa va dea afara ;)))
dar ei se dau child friendly, au evenimente pentru copii, etc
Raluca, Adelle, imi pare rau pentru gustul amar lasat de poveste...
Daca v-ar putea consola cu ceva, aflati ca eu coc ganduri negre de razbunare!
Cum ar fi sa ma duc la locanta cu pricina si sa fac eu mai mare deranj decat copilul (care, eventual, sa stea ingrozit de-o parte si sa incerce, timid, sa ma potoleasca).
Unde e catastrofa asta de loc?
(Ceva-mi spune ca o sa scap si niste suc pe jos. Poate chiar niste suc de sfecla... sau de coacaze negre...!)
Poate ca asta ar putea ajuta la renuntarea la ifose. Nu de alta, poate cand speli pe jos iti mai vine mintea la cap, se mai restabilesc niste proportii, acolo...
Nu mai stiu cine-a zis (in comentarii) ca e deranjant ca un copil sa umble peste tot si sa atinga lucrurile de vanzare.
Dăăă, da' asta face orice client, pune mana pe produsele expuse! E un aspect pe care ti-l asumi cand deschizi orice punct de vanzare in care potentialii clienti au acces direct la marfa vanduta.
Sa pui, pe tema asta, restrictii pe motive de varsta e halucinant - vine ori direct din cea mai adanca nesimtire, ori dintr-un cap intens imbibat de mofturi de hoasca batrana si fixista. (eventual ofuscata ca i s-a miscat obiectul X cu 3 microni).
In ceea ce priveste tintul in mod special "sa va spun ca suntem child friendly" - in conditiile astea, child friendly pare a fi o eticheta pe care si-ar putea-o revendica oricine nu fugareste efectiv copiii pe strada cu parul.
Child friendly nu inseamna ca ai sau ca-ti faci loc de joaca. Dimpotriva, inseamna ca nu-ti trebuie!
Nici ca faci 2-3 evenimente la care participa copii dupa care pleci comentand fitos ca "vaaai, ce-au mai strigat / plans / alergat aia mici".
Child friendly inseamna ca locatia e, teoretic si practic, accesibila copiilor. Ca, macar intr-un spatiu bine delimitat, nu impui restrictii de miscare copiiilor.
Iar reactia "piarului" e de pus in manuale. La rubrica "asa nu". Atat e de lipsita de bun simt.
Cand e vorba de orice nemultumire a unui client, obiectivul tau, om de relatii cu publicul, nu e sa punctezi ca ai tu, mare smecher in viata, dreptate. E sa salvezi reputatia pravaliei - ascultand clientul, luand in calcul punctul sau de vedere, clarificand subiectele in discutie si aducand compensatii.
Te poti bate cu caramida-n piept dupa aia.
Si, nu, nu orice fel de publicitate e buna.
Mai usor cu fonfleurile.
Scuzati-ma, un grup de 6 adulti de 30 de ani care rad tare sunt si ei rugati sa se controleze... Sau uneori chiar sa paraseasca localul! Oricum, sa va rezervati o masa e o oferta generoasa. E interesant de asemenea ca v-ati tinut copiii trei ore intr-un local fara loc joaca si fara ocupatie...
@ crasnea ioana: e dificil sa emiti o parere pertinenta daca nu ai un copil, sau daca-l ai dar nu stii ce sa faci cu el. nu ai nevoie de loc de joaca pentru a intretine niste copii trei ore. ba chiar te poti simti mai bine si, mai ales, cei mici se pot simti mult mai bine improvizand chiar si intr-o librarie. mai ales intr-o librarie.
Nu inteleg marea asta dezamagire. Pana la urma copiii mici nu-s facuti sa stea 3 ore cuminti intr-o librarie. Nu e locul lor acolo, nu au loc special amenajat si sunt sigura ca nici ei nu-si doreau sa stea intr-o mansarda chircita, ascultand palavrele mamelor.
Iar comentariile astea caraghioase despre tarile civilizate si cum sunt pupati in fund pe-acolo intra gratios la capitolul "bashini". Nu va mai lamentati atata de la niste prostii, luati copilul si duceti-l in parc, unde-i e locul. Elena
eu, raman la concluzia mea: avem copii - ne calugarim!!
Ce tupeu pe capul mamelor sa vrea sa iasa cu piticii la un ceai!! .. si cata inconstienta sa ii tina 3 ore intr-o mansarda cand puteau sa ii tina afara in frig!!! Vai, asta trebuie musai reclamat la protectia copilului! E inadmisibil sa intri cu un copil intr-o ceainarie in care NU se fumeaza, e cald si e o atmosfera relaxanta!!!
Chiar nu inteleg ce a fost in capul vostru, mai fetelor... Cum de v-ati putut inchipui voi ca un loc care va ia bani la evenimentele organizate pentru copii si care se declara prietenos cu chestiile ale mici si urlatoare pe care le tineti de mana, va poate primi cu bratele deschise????
Eu v-am spus sa-i legam de calorifer pana stau locului pe scaun macar! Offf!
Nici macar reactia pr-ului limitat nu mi s-a parut atit de stupida ca a persoanei care a comentat inaintea mea (Elena). Omg!
BP
@Lilutesa, ma apuc acum sa invat tehnici de legare, tipuri de noduri.. :))))))))
@BP, din pacate nu e singura astfel de voce... :( sunt multi asemenea ei....
Comentariul asta e exclusiv pentru "Anonima Elena" - locul bebelusilor este langa mamele lor (nu cu bunicii, nu cu bona, nu la cresa)... di da mamemele merg in parc, merg la cumparaturi, la un ceai intr-o cafenea... care e problema ta pana la urma? uite ca te pun si eu la LOCUL TAU... iti place?
Stimata doamna Andra Carbunaru, raspunsul Dvs de aici este pentru mine si mai dezamagitor decat intamplarea in sine. In primul rand pentru ca nu inteleg cum sunteti "child-friendly". Pentru ca organizati niste spectacole la care pretul biletelor depaseste cu mult costul unui bilet la teatru, pentru copii?
Si daca intr-adevar asta doriti sa ajungeti, un local in care si copiii sa se simta bine, asa v-ati gandit ca e bine sa incepeti? Anuntand parintii ca ai lor copii nu mai sunt bineveniti acolo?! Si repetand acelasi mesaj aici?!
Apoi, nu mi-e foarte clar nici daca ne anuntam si programam, ce se intampla diferit? De ce va e frica pana la urma? Ca pierdeti cei 4-5 clienti care sunt in ceainarie dimineata si au oraore de copii lasati sa exploreze liber un spatiu sigur?
Haideti sa facem un calcul simplu, poate va ajuta sa estimati dimensiunea problemei: eu, impreuna cu fetita mea de aproape 2 ani, am fost pana acum cliente fidele ale librariei si a ceainariei. Zilele astea ii spuneam si sotului sa mergem impreuna, sa vada si el libraria, sa-si aleaga niste carti. Credeti ca dupa cele intamplate azi si mai ales dupa reactia Dvs oficiala, noi mai calcam pe acolo? Corect, nu. Deci minus 3 clienti.
Mai departe, mamicile care v-au vizitat astazi fac parte dintr-un grup de (mult) peste 100 de persoane, care oameni au aflat imediat patania, s-au intristat si v-au declarat si ei boicot. 100*3 (mama+tata+minim 1 copil)= cel putin 300 de (potentiali) clienti pierduti. Continuand, multe alte mamici astazi au dat "share" si "tweet" intamplarii, deci a aflat exponential mai multa lume si nici reactiile acestora nu au fost pozitive la adresa localului Dvs.
Deci ce-ati castigat pana la urma? Cei 4-5 clienti amintiti mai sus?
Va doresc sa ramaneti exact cu ei! :)
Citesc raspunsul doamnei Andra Carbunaru si as rade, daca nu ar fi de plans. In opinia dumneaei, intalnirile extinse - unde prin extinse se intelege un numar mai mare de 6 copii, dar adultii nenumarati - trebuie anuntate si programate. Programate cand? Intre cititorul ziarului de la ora 9 si domnul cu laptop de la ora 12? Sau programate pentru un interval mai mic de 3 ore, eventual 30 de minute, o ora, caci se pare ca 3 ore este prea mult, domnule!
As fi inteles, poate, punctul de vedere al doamnei (desi cu un nod in gat) daca locatia s-ar fi intitulat Libraria X - loc de cuget si simtire. Dar cand strigi sus si tare ce locatie child friendly reprezinti, raspunsul de mai sus nu mi se pare numai penibil, cat si aruncator de praf in ochi. Si jignitoare pentru parintii care sunt invitati la nu stiu ce spectacol (platind, evident, bilet), dar rugati sa nu mai vina in cafenea cu copilul. Pai, daca-i pe asa, nu mai bine sunteti cinstiti si scrieti pe usa: Libraria X - locatie child friendly, dar sa nu cumva sa credeti asta, caci accesul copiilor este permis numai la spectacolele special dedicate, in nici un caz dimineata, intre orele 10 si 13, cand toata lumea se relaxeaza si mediteaza la calea catre Nirvana?
In cazul acesta, doamna, pastrati-va locul SPECIAL AMENAJAT pentru dumneavoastra, sunt sigura ca mai exista in orasul acesta locatii care nu si-au pus eticheta de child friendly doar pentru ca suna bine si exotic in peisajul bucurestean.
draga Elena, (dupa aplomb presupun ca esti cealalta piarita a vestitei bastilii) in parc sa mergi tu sa te amusine pitbuli fara botnita. Succes!
In primul rand trebuiau sa anunte de la intrare ca accesul cu copii este interzis, daca asta e politica localului, nu sa anunte la sfarsit ca nu mai sunt bineveniti.
Pana la urma, copiii au stricat ceva sau au deranjat doar prin prezenta lor?
Oricum raspunsul "oficial" este si mai penibil decat intamplarea in sine.
anonima elena: asa ma distreaza cand cate unul ca tine alege sa se faca de cacao in public, nici nu-ti imaginezi! mai invata, fata draga, sa-ti mai tii si gura, daca n-ai nimic pertinent a spune si, mai ales, daca nu cunosti situatia. in rest, succes la traiul in pestera
"ai face ceva rau" -este un conditional optativ acolo, deci "ai" nu se scrie cu cratima...in rest, de acord
Multi ar spune ca mamele au exagerat si ca personalul din localul respectiv are dreptate, mai ales in virtutea faptului ca isi pot alege clientela.
Insa nu e o exagerare sa ceri respectarea unor drepturi, chiar daca e vorba de drepturile copiilor, desconsiderate de regula in societatea noastra. Aceasta atitudine fata de copii pe care o au poate 99% dintre adulti nu e o scuza pentru felul in care le incalcam drepturile, ii izolam in "locurile special amenajate" si le negam accesul la lumea adultilor, lume in care ne asteptam apoi sa functioneze cu succes. Cum ar putea sa faca asta? Cum sa stie sa se poarte ca un adult, daca nu-i vad pe adulti in locurile in care acestia aleg sa-si petreaca timpul liber? De locurile in care acestia muncesc nici nu se pune problema.
Copiii nu sunt niste animalute pe care sa le legam la usa cand intram intr-un magazin sau un local. Sunt persoane intregi, cu drepturi depline care ar trebui sa poata intra in orice local public adecvat (evident, in care nu se fumeaza, nu e muzica tare etc.) ca orice alta persoana, indiferent de varsta, inaltime, debit verbal, sonor sau abilitati motrice s.a.m.d. A bloca accesul din oricare motiv precum cele anterioare este discriminare de cea mai joasa speta si nu cred ca face parte din valorile pe care vrem sa le transmitem copiilor nostri.
Ah, acum inteleg, prea era fara logica "suntem child friendly dar nu veniti cu copiii". Inteleg ca organizeaza evenimente pentru copii si atunci ar trebui afisat ceva de genul: "suntem child friendly numai luni si vineri de la 18 la 19. In rest suntem totalmente neprietenosi, nu ne plac ba chiar ne deranjeaza"
Intrebarea mea este de ce nu v-au preluat de cand ati venit, de la intrare, sa va explice ca nu se poate, ca-s prea multi copii, ca sa va faceti rezervare. Se salvau foarte multi nervi si poate asa era si Bastilia salvata de la cadere
Intr-o seara ne-a venit "ciudata" idee de a merge cu toata familia la un spectacol de teatru care nu era special pentru copii. Copilul cel mare de cinci ani s-a jucat la telefon, s-a mai uitat, copilul cel mic de trei ani era fascinant de decoruri, de spectacol.
In pauza doamna responsabila de acest spectacol a venit la noi, s-a prezentat, ne-a comunicat ca nu este un spectacol pentru copii si ne-a informat ca exista si teatrul Ion Creanga. A fost peste putinta ei de intelegere ca copiii trebuie sa cunosca si lumea si realitatea adultilor.
M-am suparat foarte tare, singurul argument pentru care am fost dati afara de la teatru a fost ca eram insotiti de copii.
Of, nu stiu, ma tot gandesc, ce am putea sa facem? Tendinta mea e sa renunt, sa nu-i duc in locuri in care nu sunt bine primiti. Nu vreau sa-i pun in situatii neplacute. Pacat.
Si in legatura cu libraria asta, tocmai ce-i gasisem si eu pe Internet si voiam sa-i vizitez. Acum nu mai vreau.
Monica Cojocariu
Intr-o seara ne-a venit "ciudata" idee de a merge cu toata familia la un spectacol de teatru care nu era special pentru copii. Copilul cel mare de cinci ani s-a jucat la telefon, s-a mai uitat, copilul cel mic de trei ani era fascinant de decoruri, de spectacol.
In pauza doamna responsabila de acest spectacol a venit la noi, s-a prezentat, ne-a comunicat ca nu este un spectacol pentru copii si ne-a informat ca exista si teatrul Ion Creanga. A fost peste putinta ei de intelegere ca copiii trebuie sa cunosca si lumea si realitatea adultilor.
M-am suparat foarte tare, singurul argument pentru care am fost dati afara de la teatru a fost ca eram insotiti de copii.
Of, nu stiu, ma tot gandesc, ce am putea sa facem? Tendinta mea e sa renunt, sa nu-i duc in locuri in care nu sunt bine primiti. Nu vreau sa-i pun in situatii neplacute. Pacat.
Si in legatura cu libraria asta, tocmai ce-i gasisem si eu pe Internet si voiam sa-i vizitez. Acum nu mai vreau.
Monica Cojocariu
Oribil! Sa faceti un banner de boicot, sa putem populariza intamplarea asta, ar fi pacat sa se uite in timp si sa o mai pateasca si alte mamici. (Ina)
Nu cred să mai intre aici madam Elena, ca să-mi vadă reacţia la flatulenţele pe post de comentariu cu care s-a gândit că ne închide gura: vă doresc să aveţi copii şi să afle, când vor fi mari, despre ce aţi scris aici. Iar dacă îi aveţi deja, toată compasiunea mea.
Eu nu am copii si nu pot sa zic nici ca sunt cel mai infocat fan al lor, dar atitudinea unor oameni fata de copilasi chiar ma sperie si ma dezgusta. Eu una am priza la copii, de cate ori merg intr-un local si sunt si mamici cu copii si ii lasa sa se plimbe liberi, automat ma trezesc cu ei pe langa mine. Am patit sa ma traga de par, sa se urce pe acelasi scaun cu mine, sa ma impinga de pe scaun, sa-mi 'fure' cheile sau cine mai stie ce, dar niciodata nu m-am suparat, ba chiar m-am distrat si m-am jucat cu ei. Mamicile vin sa-si ceara scuze de cele mai multe ori, dar eu inteleg ca copiii sunt copii, nu se controleaza, urla, plang, rad, se joaca si sunt curiosi, vor sa puna mana pe orice si lasa bale peste tot, dar asta e partea frumoasa la copii.
Cei carora nu le plac copiii, n-au decat sa nu-i faca si sa-i evite, dar nu sa jigneasca sau sa raneasca doar pentru ca ei au mofturi.
Cat despre cafenea/librarie/ceainarie/ce mama naibii e, in momentul in care se declara childfriendly, trebuiau sa stie de la bun inceput cu ce au de-a face, iar restul clientilor, care sunt NOTchildfriendly, sa caute alt local, fara specificul respectiv.
doamnelor,
greseala lor este faptul ca asociaza notiunea de "child-friendly" cu rugamintea: "nu mai veniti cu copiii". este evident pentru toata lumea cat de ilogic este.
DAR: va rog sa incercati sa acceptati faptul ca, asa cum voua va face placere sa fiti inconjurate de copii, exista si o parte foarte importanta a omenirii care este deranjata de zgomotele si forfoteala micutilor. O cafenea de librarie e un exemplu bun. Daca as fi acolo in scopul de a citi o carte la o ceasca de ceai bun si m-as trezi cu 6 copii langa mine, m-as simti inselata in asteptarile mele de la locul respectiv, as sterge-o rapid si nu m-as mai intoarce.
Sa acceptam totusi faptul ca, de multe ori, copiii deranjeaza. E prea greu?
Multumesc,
a book lover
Si totusi, cafeneaua unei librarii nu este o sala de lectura cu reguli de liniste, nu este loc de reculegere, nu este decat o cafenea situata intr-o librarie. Copiii acestia care spuneti dumneavoastra ca forfotesc (mamele care au fost acolo au relatat intocmai cu ce li s-au indeletnicit odraslele) suntem noi acum 20-30 de ani, sunt viitorul tarii, sunt oameni in primii ani de viata. Nu am copii, dar traiesc ancorata in realitatea din care ei fac parte. Sustin in continuare ca s-a facut o mare gafa de PR in spatele careia se ascunde o stranie mentalitate: copiii nu fac parte din societate, copiii sunt niste monstri, copiii nu fac nimic bun, iar parintii lor sunt niste needucati. Trist.
"exista si o parte foarte importanta a omenirii care este deranjata de zgomotele si forfoteala micutilor"
=)) :))))) O_o
omenierea, ca sa existe, are nevoie de copii, pentru ca, SOC! copiii sunt chiar oamenii, doar ca aflati la inceputul vietii. ce nu e clar? ce nu e child friendly, nu este human friendly. dumnezeule, ce conceptii bolnave...
Vreun motiv anume pentru care mi-a fost sters comentariul?
m-am trezit si eu la spartul tirgului... imi zice vasile ernu: sint si scriitor, si cititor, si mare admirator de libarii... si mai nou tatic.
Discutia asta mi se pare foarte importanta... hai sa ne organizam sa facem u debat... pe indelete.. ma angajez sa o organizaez... am ceva experienta... daca vi se pare ok.. si sint citiva doritori facem un mic grup si o facem una doua.. e impirtant sa discutam si sa tragem semnalele de alarma... v_ernu@yahoo.com ..
Haideti sa facem intalnirea cu autorul si taticul Vasile Ernu, mi se pare ca am putea misca ceva cu el de partea noastra, a oamenilor cu copii;)!
Delia, la ce te gandesti mai exact cu Vasile Ernu? Nu stiam ca e tatic:)
Buna ziua,
Am primit link-ul dumneavoastra de la mai multe prietene care va citesc.
Imi cer scuze ca ma bag in discutie, dar in ziua cu pricina am fost la librarie si as fi vrut sa beau un ceai cu o foarte buna prietena.
Am urcat in mansarda si am fost mai mult sau mai putin socata de ceea ce am vazut.
Cateva mame probau haine (probabil tocmai le cumparasera), o alta mamica era intinsa pe jos si facea exercitii cu copiii, iar atmosfera generala din ceainarie era haotica. Foarte multa agitatie, foarte mult zgomot... Credeam ca am nimerit la un eveniment organizat pentru prichindei.
Din nou, imi cer scuze pentru interventia mea.
Rux
ruxandra, cu alte cuvinte, prezenta copiilor si o atitudine degajata din partea mamelor a stricat atmosfera pretentioasa de ceainarie la care sperai tu, pentru inchipuiti intelectuali snobi, gen 'vai ce deasupra suntem noi, sa ne petrecem boem timpul intr-o ceainarie'. iar ceata asta de muieri iresponsabile a rasturnat stereotipul de mama cu polonicul in mana 16h/zi, mergand intr-un mediu in care de regula oamenii se dau transcedentali, la modul: nici caca nu mai facem, suntem deasupra, noi citim. ca si cum aspectul lumesc l-ar exlude pe cel intelectual/cultural...
viata presupune copii, si surpriza! femeile continua sa aiba viata sociala si aspiratii intelectuale dupa ce devin mame, e gresit sa le excluzi din cotidian... asa ca get over it!
http://www.facebook.com/libraria.bastilia#!/photo.php?fbid=409552662391807&set=a.323329507680790.100446.318366864843721&type=1&theater
se mai ocupa si cu asa ceva!
Iglitza,
dar sa fiu fara copil intr-un local si sa ma intind pe jos sa fac exercitii ar fi ok? sau daca avem un barbat beat de BUCURIE, care e galagios, fara sa fie vulgar, il dam afara? poate e tatic sau a aflat ca va fi tatic. tatic intelectual beat. sau unde e limita? sau nu e limita?
dupa parerea mea PR-ul de la Bastilia (cum suna!) a gresit ca nu a spus clar ca avea o problema cu mamele, nu cu copiii. copiii sunt mereu inocenti.
Raluca, pai tocmai dansul zice sa me adunam si sa reactionam, eu am zis da;)! Si tot el a zis ca e tatic, in comentariul de mai sus, nici io nu stiam. Deci cum facem?;) si ta-su se baga, pp ca si Stefan:)
Ps. Scoateeeee cuvintele din aprobarea comentariilor, jur ca nu mai comentez nik la tine, de pe tel e horror!
Iglitza,
A fi om de culura nu exclude a avea copii, asa cum a avea copii nu exclude a avea bun simt. Poti sa le ai pe toate trei, incearca!
Una e atmosfera DEGAJATA si alta e debandada. Copii nu au nicio vina, vor trage lucruri de pe raft, vor baga in gura toarta canii de ceai, vor arunca cu pliculetul de ceai catre pereti. TU ca MAMA trebuie sa gasesti o modalitate sa-i explici ca nu e cazul sa faca asa ceva.
Am patit acum cativa ani sa ma imprietenesc cu o fetita de 3 ani. Eram intr-un restaurant, ea, din cine stie ce motive, s-a lipit de mine. La inceput ne-am jucat frumos, dar pe final, cand incercam si eu sa MANANC (e asa absurd sa vreau sa mananc in restaurant?!) fetita inmuia frunze cazute in fantana localului si le arunca catre mine, lipindu-mi unele in par, pe spate, etc.
Mamica ei radea, eu am incercat s-o trimit inapoi pe fetita. A venit chelnerul si i-a atras atentia mamei ca fetita ei deranjeaza alti clienti.
A cui a fost vina cand mama urla cata nedreptate a fost facuta?! EVIDENT VINA ERA A CHELNERULUI!!
Cand bunul simt va deveni norma de baza, putem discuta de la egal la egal. Pana atunci, chiar daca n-am copii, te invit sa respecti registrul calm al discutiei.
As vrea sa ma pot tine departe de discutia asta, dar raspunsul tau mi se pare exagerat!
In primul rand te aprinzi tare si arzi degeaba, ca lumina nu faci in jurul tau.
Rux
PS. Daca tu te invarti in alte cercuri, n-ai de ce sa le desconsideri pe ale mele. Pana la urma oamenii care-ti scriu/traduc/publica toata literatura pe care o ai pe noptiera sunt sau nu fani ai copiilor, sunt sau nu snobi, sunt sau nu oameni speciali. Vrei sa te razvratesti? Nu mai cumpara carti! Nu mai citi nimic! Nu te uita nici la televizor!
Ruxandra, nu amesteca povestile, in primul rand. in al doilea rand, tind sa cred ca nu ai priceput mare lucru din ce am explicat, doar te-ai simtit atacata. pana la urma, de la tine ce sa inteleg? ca adultii erau problema in locul child friendly? eu cred ca de fapt, problema sta in conceptii: in capul tau si a multora, ceainaria dintr-o librarie nu se amesteca cu treburile lumesti, cum ar fi copiii. si asta sa zicem ca ar putea fi tolerat. dar nu intr-un loc autoproclamat child friendly. de ce nu le-a atentionat de la intrare? de ce a asteptat sa faca consumatie si sa plateasca ca apoi sa traga de urechi, legat de copii? huh?
shmeny: daca un om se scalambaie singur pe strada, e nebun, nu? daca se scalambaie ca sa distreze un copil, nu mai e :)
Iglitza,
Daca te zvarcolesti pe jos intr-un loc public destinat ALTOR indeletniciri in timp ce alte mame se DEZBRACA proband haine nu esti hip, cool sau fun. Esti pur si simplu un taran ajuns la oras cu pretentii de apartenenta la un grup alternativ.
Am trecut prin librarie azi, dupa ce am iesit de la cursuri si am intrebat-o pe domisoara de la bar daca au fost clientii deranjati. Mi-a spus ca au fost niste domni care au atras atentia mamelor in repetate randuri, iar apoi s-au plans la bar.
Libertatea ta e libertate pana nu o calci pe a mea. Got it? Sau e nevoie sa vorbesc mai cool ca sa intelegi ce spun?
E atat de greu de acceptat cand ti se spune ca deranjezi?!
Eu cred ca tu n-ai inteles cand am zis de bun simt! Cred si eu, daca nu se lipeste de nimic din ceea ce stii tu!
aha, deci adultii care insoteau copiii erau problema, got it ;)
ca atunci cand cineva e deranjat de alaptarea in public. pentru ca daca deranjeaza pe cineva, sigur e gresit!
Nu vorbim de alaptat. Daca are cineva treaba cu alaptatul in public sa si-o rezolve singur. Ma refer la altele.
Tu ai fost acolo in ziua cu pricina?
Daca da, descrie, te rog, ce s-a intamplat (nu finalul... ala l-am inteles..). Cum s-au purtat oamenii cu voi, cat ai stat, ce ai facut, etc. Sunt deosebit de curioasa sa aflu care e punctul tau de vedere si cum vezi tu povestea asta, ca balacaritul e inutil.
Ne-am scos ochii suficient? Putem comunica omeneste sau ne mai dam picioare pe sub masa?
din fericire pentru mine, nu am fost acolo. am privilegiul de a trai la niste coordonate geografice unde totul este baby/child friendly fara sa fie specificat, caci asta este regula... unde copiii, cu tot zgomotul si deranjul cu care vin la pachet, sunt cea mai importanta realitate cotidiana. unde copiii zburda in muzee, librarii, strarbucksuri, biserici, shaormarii, ceainarii, fara sa strambe nimeni din nas, pentru ca toata lumea a inteles ca asa e firesc sa fie! unde biblioteca locala organizeaza gratuit evenimente pentru toddleri, unde am lift la metrou si unde parintii sunt liberi sa faca whatever it takes sa isi fericeasca puii, chit ca e gimnastica, scalambait, cantat sau recitat din william blake.
si eu uram sa aud asta, inainte sa fiu mama, dar crede-ma, vei vedea altfel lucrurile astea dupa ce vei avea un copil.
ne mai intrebam de ce in romania rata avorturilor e la 40% din sarcinile cunoscute... pentru ca la un anumit nivel, societatea uraste copiii, ii considera sub conditia umana si simte nevoia de a pedepsi iresponsabilii care au "comis-o."
de asta, pentru mine (traind un fairy tale pe langa bucuresti) si multi altii, faptul ca s-au simtit unii deranjati nu inseamna neaparat ca cineva le-a gresit. uneori problema e la cel deranjat. iar aversiunea fata de alaptarea in public mi se pare cel mai bun exemplu.
ruxandra, iti marturisesc ca nici nu m-am zvarcolit pe jos, nu am facut nici streaptease si nici nu as face asta in nicio imprejurare intr-o cafenea, cu atat mai mult intr-o librarie, considerandu-ma cool si neconventionala. Cat despre cei doi domni in varsta, de la ei chiar nu m-as fi asteptat sa treaca peste faptul ca ii deranjeaza prezenta noastra acolo - crede-ma, ei aveau o problema cu ideea de copii mici intr0o cafenea pentru adulti, nu zgomotul efectiv facut de ei. Dupa experienta pe care ai impartasit-o mai sus cu mamica si fetita, inteleg de ce ai o strangere de inima de cate ori te intersectezi astfel de grupuri aparent scapate de sub control pe teritoriul tau(sa zicem asa). Iti inteleg pozitia: tu condamni accesul unei gasti de nesimtite in locul tau drag... si eu as face la fel. Îmi pare rau ca ti-am lasat o astfel de imagine.
Ma intristeaza faptul ca s-a ajuns la astfel de injurii, pe care nu cred ca le merita nimeni din persoanele implicate in aceasta discutie.
Iglitza, de ce revii la alaptat? :)
Daca n-ai fost acolo, inseamna ca tu iti doresti sa faci cunoscuta durerea ta de a fi discriminata din cand in cand de oamenii rai care vor liniste! Am inteles!
Raluca, e interesant cum singura chestie care ti-a ramas in minte e aia cu bunul simt. N-am spus ca tu te-ai zvarcolit pe jos. Nu stiu cine e mamica respectiva si nici nu ma intereseaza in mod deosebit, dar a nega ceva ce este perfect adevarat si verificabil (da si tu niste telefoane la cine a fost pe acolo) mi se pare apogeul subiectivitatii.
Hai sa ne asumam subiectivitatea si sa traim fericiti, ca altfel iese drama degeaba.
@toate mamele: nu mi-ati raspuns la intrebarea cea mai pertinenta. Este foarte greu sa accepti ca deranjezi pe altii?
Apreciez faptul ca sunt mame dispuse sa aloce timp pentru copii lor. Este unul din motivele pentru care eu inca n-am copii: n-as avea timp de ei si sa-i arunc intr-o gradinita/scoala doar ca sa scap de ei este trist.
Totusi nonconformismul vine si cu rele... imi amintesc cum am fost privita cand mi-am facut primele tatuaje.
Hai sa acceptam senini ca unii vor fi deranjati, sa le acceptam si lor dreptatea pe care o au si sa nu aruncam cu oua si rosii in ei. Alegerea personala ar trebui sa fie (dupa cum ii si spune) personala.
revin la alaptat in speranta ca analogia te ajuta sa intelegi cum e cu deranjatul asta. m-am inselat, nu te ajuta.
cat despre discriminare, asta nu face deloc parte din realitatea mea zilnica incat sa am nevoie sa ma plang pe langa subiect. ultima data cand am simtit-o a fost cand am mers in romania data trecuta. coincidence? I think not :D
Am observat ca toti plecatii sunt "romani, dar mai buni".
----------
Asadar, reducem toata discutia la nevoia fiecaruia de a fi egoist? :D
Ruxandra, cu ce te deranja pe tine ca cineva proba niste haine (presupun ca nu a fost vorba de ceva indecent)?
1. daca te declari local child friendly, ti-o asumi
2. daca ai o problema cu un client, oricare ar fi acesta, i-o adresezi la timp, nu la final cand pleaca din incinta. Daca ai o problema cu un grup, o spui grupului, nu ultimei persoane din grup si din incinta, ca sa nu poata riposta.
In rest, cred ca persoanele care au fost acolo si care "probau haine" erau cu siguranta decente. Poate persoana care a fost deranjata de acest lucru ne spune si noua daca proba o fusta, un pantalon, un palton sau lenjerie intima. Faptul ca o mama se juca pe podea cu copilul... poate ne descrie si noua ce anume din atitudinea ei era deranjanta. Era intinsa toata pe jos, striga, se baga pe sub mese in 4 labe, sau statea pur si simplu pe jos, intr-un singur loc, eventual cu picioarele sub ea? Pentru cineva care nu este invatat cu copiii orice manifestare a mamei poat eparea ciudata si anormala. As vrea sa inteleg si eu ce s-a intamplat acolo.
Ce ne este permis sa facem daca iesim cu cei mici in oras. Noua si copiilor nostri. Ar fi acceptabil ca daca vor sa se joace, sa se miste, sa fie copii, sa ii pocnim tare peste gura, sa ii tragem isterice de maini, ca sa nu deranjeze? Asta ar fi OK? Pentru ca , dupa cum cei care AU copii stiu, pentru un copil mic faptul ca ii spui sa nu faca ceva , sa stea intr-un anumit fel sau sa faca ce vor parintii lor, nu inseamna ca acel copil asta o sa si faca. Nu pentru ca sunt rasfatati sau prost crescuti, ci penru ca sunt copii. Pentru ca asa am fost si noi, majoritatea dintre noi.
In rest, numai de bine :)
Ruxandra, spuneai ca inca nu ai copii. Cand vei avea, vei continua sa iesi in lume, sa vizitezi cafeneaua sau ceainaria preferata sau vei sta in casa ca sa nu deranjezi? Eu am un copil de un an si 3 luni si am fost cu el la Ceainaria 5 si am fost tare mandra de el: a fost foarte indemanatic cu ceainicul si canile din portelan, a explorat noul loc, a socializat cu adulti, iar baiatul care era "de garda" a fost foarte zambitor, i-a adus si niste jucarii de lemn si i-a dat sa miroasa combinatiile pentru ceaiuri. Eu cred ca pentru copil a fost o experienta pozitiva, a observat adultii in mediul lor si intelege ce se asteapta de la el.
Eu am fost acolo si in afara de masa noastra mai era o masa cu 2 domni in varsta, foarte simpatici si cu care ne-am conversat cu zambetul pe buze. Si mai era o masa cu vreo 4 domni corporatisti, dar dansii erau in cealalta parte a salii, destul de departe de noi si cu ei nu am schimbat nici macar o privire.
Cat timp am stat acolo nimeni nu ne-a spus ca deranjam. Eu una nu am auzit nimic. Deci informatiile din gura in gura se mai distorsioneaza.
La plecare ni s-a spus ca suntem asteptate sa revenim, dar FARA copii. Inteleg de aici ca ei deranajeaza, de fapt asta se intelege chiar si din raspuns "oficial" dat aici. Totusi din mesajul dvs inteleg ca mamele "deranjeaza". Deci pana la urma cum e, va hotarati?
Am impresia ca cei de la Bastilia au probleme si nu pot lua o decizie, ba sunt child friendly, ba nu, ba deranjeaza copii, ba mamele...
De fapt clientul ideal e cel care consuma, sta cuminte pe scaun cu mainele la spate, fara sa atinga ceva si nu scoate nici un sunet.
Oricum daca as fi stiut ca e vorba de o sala de reculegere sigur nu as fi intrat. Eu credeam ca intru intr-o ceainarie unde lumea se poate relaxa vorbind, razand, jucandu-se, cantand, dansand, citind, facand exercitiii, fiecare dupa puteri.
Apropos, Ruxandra, de ce nu spui ca faci parte din stafful ceainariei?!
Daca probatul de haine era o problema sunt sigura ca un reprezentant al personalului ar fi venit si ar fi clarificat situatia printr-o rugaminte politicoasa, cum ti se atrage atentia in cazul in care intri dupa tine cu o sticluta de apa in mana etc. Reprezentanta a spus clar "va rugam sa nu mai veniti insotite de copii", nu de haine. Si domnii clienti mai clienti decat doamnele mamici tot de copii s-au plans. Mie imi place de mor sa observ diferentele de exprimare, domnii clienti de o parte, mamicile si copiii forfotitori de alta parte. Tin sa va atrag atentia ca mamicile nu sunt doar mamici, sunt doamne, sunt femei cu drepturi egale cu ale barbatilor ultima oara cand am verificat si pentru local sunt tot clienti, repetati dupa mine: doamne cliente si mame, fara diminutiv de data asta. Si se aflau in mansarda unei ceainarii nu la opera. Nu va mai uitati la ele cu mila si nu le mai trimiteti in locuri special amenajate ca nu e cazul. Daca ati ramane in preajma lor si ati trece peste 'zgomotul de fond' ati avea ceva de invatat de la ele. Nu mamele sunt problema aici, nici hainele. Putea fi un grup de studente la litere care probau haine si una mai boema care sa stea pe jos. Atunci nu mai considera nimeni ca e un eveniment organizat. Bine ca suntem mai nemti decat nemtii si avem cutiute si botnite de toate marimile, child friendly of course. Si doamne fereste sa dai undeva de un grup care se poarta cu naturalete, care poate zambeste, mai spune o gluma si isi permite sa rada, asa ceva nu e permis, rugam seriozitate maxima. Iar daca sunt si mame e musai sa ridicam sprancenele!
Eu sunt curioasa de mor: ce ati probat, frateee? Chiloti, sutiene? Sau faceati schimb de haine de copii? Poate se gandeau ca faceti bazar la ei in ograda si nu platiti chirie;)
Fata, du-te si te trateaza ca stai rau cu nervii daca scena de mai sus te-a ...socat. Esti dusa bine de tot. Parol.
:))))))))))))))))
Eu zic sa va lasati de astea daca in restul timpului nu sunteti in stare sa respectati copiii. Nu e decat o modalitate de a hacui niste bani de la parinti. Faceti ceva acolo de adormit adultii.
Fata draga, atata vreme cat localul e child friendly, ceilalti adulti ar trebui sa caste ochii si sa bage la cap. Sau n-au decat sa pune un banner cu copiii interzisi. Dar nu sa te declari child friendly si sa atragi atentia mamelor ca n-au voie cu copii. Asta se numeste ipocrizie. Mai citeste o data: child friendly. Dar sa fim seriosi, asta nu era decat o modalitate de a mai baga niste clienti in lubrarie, nu e vorba de o atitudine pozitiva a localului cu privire la subiect. Si pana la urma asta e tot vina lor. Deci inca o data: childs friendly. Got it?
Inca o data, childs friendly
Sa mor io de nu m-as duce sa le strepezesc niste creieri la constipatii astia cativa de mai sus: as face striptease in haine de circ, cu o vuvuzela si trei tamburine legate de picioare, dupa care m-as tavali pe podelele pe care as presara in prealabil niste kile de rumegus!! Atata ingustime mai rar!! Jos Bastilia!
Am si eu un copil de 1 an si ceva si mi-ar fi teama sa merg cu el intr-o librarie, nu de alta, dar daca ar putea ar imprastia toate cartile la care ar ajunge. Prin urmare, nu cred ca problema e asa de simpla. Probabil stiu si cei de la librarie ce inseamna un grup de copii cu multa energie. In locul vostru mi-as cauta pentru intalniri locuri mai adecvante de iesit cu copiii. Nu cred ca o librarie e un astfel de loc.
PS: "child-frindly", "toddlers", "parenting", etc. WTF, chiar nu cunoasteti termeni echivalenti din romana?
abia acum am facut din nou ochi in mediul virtual, e incredibil ce citesc aici. nu atitudinea in sine, din pacate asta mi-e cunoscuta, ci ilogica si penibilul din spatele unor oameni care se vor a fi de comunicare...
imi pare rau ca ati trecut prin asta!
Dragele mele,
Va invit cu mare drag pe voi si pe "gandaceii" vostrii la noi, la Hard Rock Cafe. Noi iubim copiii :) si le multumim mereu pentru faptul ca ne platesc salariile!!
0758090635 este numarul meu, unde mamicile din lumea intreaga :) ma pot contacta la orice ora pentru rezervari.
Haideti sa privim impreuna primii pasi ai viitorilor rockeri!
O zi plina de soare!
Mariuca Popescu
Eu nu am copii, asa ca privesc din exterior situatia. Nu este normal ca un loc declarat prietenos copiilor sa te invite sa nu mai vi cu copilul. Total gresit. Minciuna mai exact. Si de asemenea Monica Cojocariu are dreptate. Daca ai ei copii nu faceau galagie nu vad de ce au fost invitati afara. Pe cealta parte exista si acei parinti care vin la cinematograf cu copilul care plange jumate de film, sau il aduce intr-un magazin pe unde il lasa sa fac ce vrea , in aceste cazuri sunt de parere ca ar trebui sa se simta singur. Plus ca am senzatia ca sunt multe alte localuri nedeclarate "child-friendly" dar care au o politica mult mai sanatoasa in privinta copiilor mai mici sau mai mari. Mult noroc in gasirea unui alt loc frumos de intalnire.
Sunt si mama, dar si femeie, fiinta sociala, etc. (In ziua de azi am observat ca se face tot mai mult diferenta, dar, din pacate, din ambele tabere)
Eu cred ca putin s-a exagerat in comentariile astea, adica situatia nu e nici alba nici neagra, nu cred ca era cazul de extremisme.
Eu imi duc fetita de 1 an si 2 luni in excursii de cand avea 3 luni. Evident, mi-am intrebat gasca (fara copii), pentru ca asa mi s-a parut firesc, nu oricine are chef sa auda scancete de copii cand merge sa se relaxeze in varful muntelui, dar am avut norocul sa nu fie pb. Dar consider ca niste copii nu au ce cauta intr-o cafenea, chit ca acolo se organizeaza, uneori, teatru pt ei. In afara orelor de interes, nu au ce cauta. Ca mamicile vor sa socializeze inteleg perfect. Ca e bine sa patrunda copiii in universul adultilor iar inteleg, dar cu o limita. Atunci ia sa facem sex cu copilul in pat, ca doar trebuie sa patrunda in universul adultilor! E firesc a existe si niste momente "de oameni mari" in care copiii nu au ce cauta. Si e iar firesc sa te gandesti ca-i poti deranja pe ceilalti. Sa nu fim atat de ipocriti , copiii pot fi deranjanti. Si noi am fost!M-am saturat de dulcegariile astea care nu prea au de-a face cu realitatea.
Eu stateam cuminte printre adulti si nu-s traumatizata, nu-s nici frustrata ci, zic eu, bine-crescuta. Eu nu-mi las fetita sa-mi distruga cartile acasa. Eu asa am invatat de la tata, el m- facut sa iubesc cartile si sa am grija de ele, asta ii transmit si Mirunei. Asta inseamna ca o traumatizez, punandu-i restrictii? Daca iti inveti copilul sa aiba bun simt in public inseamna ca-l traumatizez. Sau, aca e prea mic si urla, e oare cineva obligat sa il suporte?? Nici eu nu suport, cand merg undeva fara fetita, sa mai aud vreun miorlait, vreau sa ma relaxez, sa imi destind neuronii. Poate printre ceilalticlienti era cineva bolnav sau poate tocmai avusese un deces in famile, etc si a venit aolo sa se reculeaga, ca daca vea chef de galagie mergea intr-un club. E oare normal sa nu ne gandim si la ei, ci doar la noi si copiii nostri?
Sincer, asa mama cum sunt, care-si iubeste copilul mai presus e viata, m-ar fi disperat si pe mine un grup de 6 copii galagiosi intr-o cafenea!
Imi cer scuze pentru literele lipsa, am o pb cu tastatura!
Andreea, nu e vorba de cafenea, e vorba de o ceainarie care si-a pus pe firmament descrierea de "child friendly". Asta e ipocrizia. Daca era vorba de o cafenea random intelegeam, dar tocmai, nu! Cand zici ca vrei sa te relaxezi si nu vrei sa auzi maraieli, nu te duci intr-un loc cu copii, right? Deci nu unde scrie child friendly. Daca ai avea putina rabdare sa citesti toate detaliile vei vedea ca nici un copil nu a distrus nici o carte, ca nici o mama din cele 6 nu isi educa puiul mic anarhist fara respect pt carti. Au rontait 2 mere si niste biscuiti. Ipocrizia e a celor de la Bastillia care vor o gama cat mai larga de clienti si induc lumea in eroare.
Daca te duci intr-un local in care se fumeaza si si-au asumat treaba asta, scrie pe usa, stie toata lumea, nu te duci tu ca nefumator sa consumi ceva acolo iar apoi sa te plangi ca se fumeaza. Pentru ca esti adult, stiai lucrul respectiv si ti-ai asumat sa stai intr-un loc de fumatori. E absolut acelasi lucru!! Si nici un local de fumatori nu va da afara un fumator pt ca s-a plans un nefumator. Mai clar de atat nu stiu cum mai pot explica.
Nu ma mira nimic din ce citesc. Este o practica normala sa strambam din nas cand apar copii in preajma, sa zambim compatimitor sau mai frumos...ne permitem sa admonestam copii care nu sunt ai nostri sau sa dam sfaturi gratuite.
Nu am sa va spun cu cat de multe asemenea exemplare am avut ocazia sa interactionez in cei 4 ani de cand sunt mamica sau cat de mult incerc sa ofer copilului meu ocazia sa fie alaturi de mine in timpul liber fara sa o predau cu o eticheta lipita de spinare intr-un asa zis loc de joaca din Mall...
Am sa va spun doar ca acum 3 ani si ceva , cu fetita de 1 an in carucior, am ajuns in fata unui magazin cu hainute pentru copii din Timisoara. Am vrut sa intru cu ea in brate sa caut cate ceva...Am fost intampinata la intrare de un domn cu ceafa lata si incretiturile aferente, care mi-a spus ca ar fi preferabil sa intru fara copil...ca poate trage una alta jos de pe rafturi...Uimita am intrebat, ce se presupune sa fac cu copilul??? Mi-a raspuns calm: sa il lasati afara in carucior, il vedeti prin geam. Nu am avut replica ,recunosc, timp de cateva secunde dupa care calm am intrebat de ce nu pun pe usa accesul copiilor interzis. Raspunsul a fost: Este eticheta pe usa. M-am uitat...era interzis accesul cu animale ,i-am atras atentia ca greseste usor. Replica: "e tot aia".
Era patronul magazinului.
Am sesizat imediat OPC-ul, mi s-a spus ca nu au ce face...am sesizat Politia...acelasi raspuns. Mi-am sesizat sotul care a avut multe de spus individului cu pricina.
cred ca ultima poveste inglobeaza chintesenta conceptiilor societatii noastre legate de copii si statutul lor.
Orice business trebuie sa-si respecte clientii de la inceput pana la sfarsit; diferentele de tratament inseamna discriminare..nu exista nuante aici - ca a tipat copilul, sau ca mamica facea nu stiu ce. Un angajat bun stie sa medieze TOATE situatiile! Ai un business - iti asumi toti clientii, la fel. Si acel PR care azi a dat afara un grup de mamici, maine o sa dea afara un grup de studenti zgomotosi ca deranjeaza, sau niste negri ca sunt prea negri, sau niste tigani ca sunt analfabeti si strica peisajul..asa ca atentie echipei de management ce mentaliti promoveaza si cat de bine isi pregateste personalul pentru a gestiona situatii presupus dificile!
Mda, ce prostie.
Mai sus este un user care spunea "dar ce are daca probezi haine la o cafenea?".
Chiar si la magazinele de haine exista o cabina de proba, nu ? (ar trb sa iti spuna ceva)
Pentru PR-ul librariei: eu o sa vin sa va fac vanzare si o imi aduc si colegii a.i. sa aveti peste 100+ de clienti, pierduti de la aceste mame deranjate.
O sa ma bucur tare mult de linistea pe care o sa o am citind o carte, liniste pe care nu as avea-o cu 6 copii+, respectiv nu as gasi-o intr-un parc, pentru ca acolo ma astept sa fie mamele cu copii; acelasi lucru as putea spune si despre McDonalds.
Daca domnul de mai sus organizeaza un 'protest' anti-librarie, voi veni cu colegii mei sa fac un protest anti acestor mame. E stupid sa creada ca nimeni nu va fi deranjat de 6 copii+ intr-o ceainarie.
Solutia: Sa nu se mai stranga asa multe mame + copii la ceainarii sau restaurante, avand in vedere haos-ul si deranjul creat.
Inca o chestie:
child-friendly nu este echivalent cu child playground.
Din cate am inteles eu din raspunsul PR-urului de mai sus, ei nu s-au autoproclamat child-friendly in sensul in care este McDonalds; se referau STRICT ca desfasoara SI activitati child-friendly.
Pentru ultimul user: E trist ca exista oameni ca tine. Nu-ti doresc sa ai copii vreodata. Probabil copilaria ta a fost tare nefericita. Mai avem pretentia de oameni educati? Cu asemenea specimene? Imi pare rau ca m-am nascut in romania. Nu se va schimba nimic. Nu exista solutie pentru a ajunge la nivelul tarilor civilazate(da, acolo eista civilizatie, nu, tu nu esti civilazat, ci esti mai rau decat un animal). Dar, daca stau bine sa ma gandesc, as vrea sa ai un copil si sa vezi atunci cat de bine este sa stai in casa, caci nu ai cum sa iesi in lume, caci exista "oameni" ca si tine care crede ca un copil este mai prejos decat un animal si, haideti sa-i izolam. De ce sa iasa in lume? Ca unii oameni cu aere de mare intelectual(nu, nu esti intelectual) se simte ofuscat de prezenta lui. Dar ce inseamna pentru tine, ca tot te dai mai intelectual, child-friendly?
Vorbim de Bucuresti, nu de un mic orasel de provincie cu doar 2 localuri, un bar si un restaurant unde se duce toata populatia. In Bucuresti sunt sute de localuri, pt toate varstele, pt toate gusturile, de la rock si jazz la manele, fumatori, nefumatori, puburi, cafenele, cluburi, baruri, pt iubitori de sport, teatru, dans, muzica live etc. etc. etc. si din ele ma mir sa fie macar 10% child friendly, ca eu mama sa pot veni insotita de copil sa beau un ceai si sa ma pot inatlni cu o alta mama care are preocupari si puncte comune cu mine. La ce naiba va vreti mot fix in astea 10% din localuri? E aia singura ceainarie din Bucuresti? Ca nu toate sunt child friendly. Nu ne suporti sa ne vezi pe strada? Ai prefera sa iesim noaptea din casa cu un sac pe cap? Sau mai bine deloc. Si hai pe langa mame sa nu mai vedem evrei, negri, tigani, persoane brunete, cu ochi verzi poate? Ce zici, te-ai simti mai bine? Nu am sa stau sa iti explic de ce am dreptul sa ies in localuri alaturi de mame si copii, cum nu am sa iti explic de ce am drept la vot, de ce copilul meu are si el drepturi, ca femeile si mamele sunt si ele oameni cu drepturi egale. Tu nu stii ce este un om, draga anonim. Mamele nu au voie sa iasa in grupuri mai mari de trei, dar barbatii se pot intalni si cate 10, pot bea/injura/face galagie, doar e lumea voastra in care ne tolerati? Daca vrei sa protestezi impotriva noastra esti liber sa o faci, chiar te rog. Spune lumii intregi cine esti si cum gandesti, fa un pas inainte si fii mandru de tine, poate si mama ta va fi mandra de tine, oriunde sta si ea ascunsa. Societatea o sa iti puna eticheta cuvenita si o sa te trateze asa cum meriti sa fii tratat.
Ioana, nu-ti neaga nimeni niciun drept. Nu mai suferi de tine, ca n-ai cu ce, nici tu, nici multe dintre țațele stranse aici.
Bai anonim care vii tu cu 100+ prieteni si faci demonstratie anti mamici, cati ani ai, puisor? Esti sigur ca stii sa citesti? Ca-mi dai impresia c-o arzi degeaba pe la biblioteci. Nici numele nu stii sa ti-l scrii.
Nu mai bine te duci tu la un meci cu baietii sa va rupeti falca cu jandarmii? Sau mai bine la piata, sa-ti iei niste banane...
Ce grup de femei fara ocupatie! :)) Fetelor, macar cu ortografia si punctuatia daca ati sta bine. Continuati, ne distrati de cateva zile!
Mda,
Revin (tot eu anonimul de mai sus).
Hai sa fim serios doamnelor. Nu cred ca am spus nicaieri sa nu iesiti cu copii, doar am spus sa nu fiti asa multe.
Nu vreau sa aveti cagule pe fata, sau orice altceva; doar v-am rugat ca in cazul in care sunteti asa multe(ceea ce mi se pare frumos), sa inchiriati un spatiu, a.i. sa nu deranjati pe nimeni.
Au fost zeci de comentarii, care spun ca daca ar fi fost niste barbati galagiosi, nimeni nu ar fi spus nimic.
Este gresit, eu am fost 'dat' afara pentru ca aveam doar un amic ametit, care vorbea foarte tare.
Mi s-a parut normala reactia restaurantului, pentru ca vedeam cum acest amic deranjeaza pe altii.
Imi pare rau daca v-a deranjat, dar e normal sa priviti si din alt punct de vedere.
E ceainarie, nu McDonalds.
Concluzie: Stiu ca aveati o alta viata inainte sa aveti copii si e de admirat ca vreti sa iesiti ca 'fetele' in oras si cu copii, dar nu mai exagerati atat cand cineva va spune ca ei deranjeaza.
Btw, iubesc copiii, dar asta nu inseamna ca ei nu deranjeaza pe nimeni. Nu as avea pretentia ca un necunoscut sa nu fie deranjat de urletele copilului meu. Asa ar trb sa ganditi si voi.
Acum astept atacul 'leoaicelor' care au grija de copii lor.
Oricum va doresc ca copii vostri sa fie sanatosi si fericiti in viata, sa aiba parte de tot ceea ce e mai frumos.
O zi buna doamnelor.
Aceasta este ultimul comentariu si sper sa intelegi unde a fost problema.
*copiilor vostri
Mă uimesc de fiecare dată oamenii care sunt în stare să înghită aproape orice de la alți adulți - de câte ori nu am fost cu toții la restaurant, la cafenea, la film, pe plajă, în parc, si am fost deranjați de adulți urlând în telefoane de se auzea în tot restaurantul, mâncând chipsuri cu zgomot la film, scuipând semințe pe jos în parc sau ascultând muzică la maxim pe plajă? La ăstia nu le zice nimic, dar facă apare în peisaj o mamă cu un copil, să vezi mutre, ochi dați peste cap si alte alea!
Eu am pățit o chestie si mai suprarealistă: am intrat într-un magazin de haine de bebelusi împreună cu finuța mea de 3 luni si mămica ei, să cumpărăm hăinuțe pentru botez - tot trusoul. La un moment dat, evident, fetița a început să mârâie, să plângă, era obosită. Să vedeți voi vânzătoarele făcând mutre, dându-si ochii peste cap - desi în magazin nu erau zeci de clienți, mai era o singură femeie. Până la urmă, ne-au sugerat să iesim cu copilul afară până se potoleste - să nu vă imaginați că urla din toți plămânii, pur si simplu mârâia, mai scotea câte un scâncet, ca orice copil plictisit. Si noi, care am fi cumpărat chestii de câteva sute de lei probabil, am fost efectiv scoase afară dintr-un magazin de bebelusi, si ni s-a mai si spus că ele nu au mai văzut asa ceva, lume care să vină la cumpărături cu copiii după ei! Deea
Deea,
Nu ma intelege gresit, eu nu spun ca nu exista si niste oameni idioti, care exagereaza.
Ceea ce ti s-a intamplat tie, chiar nu e normal.
O zi buna,
Un Anonim
Uite, eu personal nu prea am frustrări legate de modul în care sunt tratați părinții cu copii mici - copilul meu are deja 13 ani si nu am probleme din astea. Nu am avut nici când era mic, că pe atunci eram studenți si nu aveam bani de iesit :)
Dar...nu mă pot abține să nu remarc, în ultimii ani, la nivelul întregii societăți, un soi de respingere, o atitudine aproape agresivă față de părinții cu copii mici care au tupeul să iasă în public. Adică înghițim multe, cum ar fi capre urlând în telefon în cinema sau la teatru, dar dacă ne mârâie la ureche un bebe în autobuz saud acă mergem la un ceai si niste copii se foiesc pe acolo, se trezeste războinicul din noi, ne dăm ochii peste cap si apostrofăm părinții. În mod normal, o societate are datoria, responsabilitatea de a proteja copiii - la noi, lucrurile sunt cumva pe dos. Desi avem probleme uriase cu natalitatea si îmbătrânirea populației, în loc să valorizăm copiii, îi tratăm ca pe niste animale enervante de companie. Era o domniță mai sus indignată de faptul că nu a putut lua un ceai cu o prietenă bună pentru că erau copii în ceainărie. Vai de mine, ce să zic, eu am iesit din nenumărate cafenele si ceainării si m-am dus în altă parte pentru că nu-mi convenea muzica, nu-mi convenea cum bate soarele în local, nu-mi plăcea mutra chelnerului sau nu-mi plăcea cum se manifestă un grup de clienți. Si ce-i cu asta? Nu mi-a convenit, m-am dus în altă parte, big deal! Treci peste, nu totul e perfect în lume, nu totul trebuie să fie pe placul tău, asta-i viața! Faptul că cineva nu are chef să vadă copii în jurul lui nu e un motiv valid să le transmită oamenilor cu copii să nu iasă la un ceai. Cât de tipa de la PR, e neprofesionistă ca să nu spun altceva. Oamenii cu copii cheltuiesc mult mai mulți bani decât cei fără: e logic, te duci la ceainărie, iei o cafea pentu tine, un ceai pentru copil, pe urmă copilul vrea si un biscuite si o sticlă de apă...Te uiți la cărți, iei una pentru tine, trei pentru copii...cam asa merge treaba. Dar dacă doamna de la PR preferă clienți fără copii, să-si asume treaba până la capăt si să anunțe clar că nu e un spațiu unde copiii sunt bineveniți...Deea
eu pur si simplu nu pot intelege cum de exista in secolul XXI indivizi, si sunt multi, care nu au reusit inca sa inteleaga asta: COPII = OAMENI. caci la asta se reduce tot. odata ce ai acceptat acest adevar pentru care nu e nevoie de niciun argument/dovada/explicatie, nu mai incape loc de discutie, ridicat spranceana, pus conditii etc. ce dumnezeului nu e clar???
Cititi mai cu atentie raspunsul domnisoarei Carbunaru, o sa descoperiti acolo ceva ce ati trecut cu vederea: rugamintea dumneaei a fost sa va programati intalnirile. Mai ales cand copii sunt "cu siguranta mai mult de 6".
Ati "cotropit" locul. Ia incercati sa faceti o nunta in felul urmator: intra tot alaiul in restaurant, ocupa majoritatea meselor si se pun pe comandat. Fara rezervari, fara anunt, fara nimic... Cu hore si toate cele. Credeti ca e usor? Oare personalul nu va reactiona in niciun fel?
In mod evident exagerez (macar eu recunosc), voi nu ati fost 80, dar bat pariu ca ati fost intre 10 si 20. :)
Si multe, ati si stat mult, a fost si haos, domnisoara de mai sus spunea ceva de schimbat haine... Mi se pare normal sa ceara programarea intalnirilor.
Just my two cents.
Deea, este gresit sa presupui ca parintii cheltuiesc mai mult decat cei veniti fara copii. Nu-ti pot argumenta, e doar un feeling izvorat dintr-un talent deosebit la afaceri. :)
Imi cer scuze de postarea dubla, dar am uitat sa ma semnez. cel de mai sus cu nunta, sunt eu.
Ca sa nu fie dubii ca e doar un nebun care comenteaza pe 20 de voci. ;)
Anonim, eu am citit recent un articol intr-o publicatie economica românească (nu mai stu exact care) si acolo era argumentat clar cu cifre si statistici că grupul cel mai important de consumatori din România sunt, în momentul de față, familiile cu copii. Dar oricum, asta nu e foarte important, important e faptul că trăim într-o lume în care ne dăm în ceasul morții să apărăm drepturile câinilor comunitari, dar ne enervăm ce caută copiii de țâță prin lumea asta...
Deea
haha!
Deea, familiile cu copii sunt cel mai mare consumator pe piata din cauza alimentelor, nu are legatura cu ceainariile/barurile/cluburile din tara.
E ca si cum ai spune ca motociclistii sunt principala piata de desfacere a pieselor pentru motocicleta. :)
In mod evident, un barbat singur, fara copii nu ve cumpara botosei sau scutece.
In concluzie: Familia cu copii reprezinta un receptor complet al ofertei de piata. Statisticile generale arunca segmenul in varful topului tocmai pentru ca familiilor cu copii poti sa le vinzi orice (ai un barbat, o femeie si unul sau mai multi copii, cu pasiuni, interese, etc).
Sper ca am explicat bine. :)
Despre cainii comunitari hai sa nu vorbim... Cine stie ce spirite se mai agita...
Rorschach, inainte sa avem un copil, plecam la plimbare la picior de dimineata pana seara, cu o sticla de apa si niste gustari in rucsac, si aia ne era de ajuns pana spre seara, poate pentru cafea sa mai intram undeva. acum ca plecam cu copilul, TREBUIE ca din cand in cand sa intram intr-o cafenea, sau mall, sau restaurant si sa cheltuim bani, implicit, pentru ca avem nevoie de pauze, mai ales copilul, pentru mancat, schimbat, odihnit. daca chelneritele sau piaristele sau alte domnisoare ar stramba din nas, acest lucru nu ar mai fi posibil, acei bani nu ar mai fi cheltuiti, pentru ca am sta acasa, unde, stim cu totii, totul e mai ieftn decat in oras, si oricum nu am face cheltuieli suplimentare :)
Rorshchach, familiile cu copii nu cumpără numai mâncare, cumpără s mai multe bilete de vacanță, si masină mai mare, si casă mai mare, si mai multe cărți de la librărie, si mai multe ceaiuri de la ceainărie...Ca să nu mai vorbim că părinții sunt mai usor de convins să scoată bani din buzunar pentru copii, decât restul consumatorilor...O stiu pe pielea mea, adică eu mă gândesc de două ori dacă să-mi iau o anumită carte, dacă merită...Pe fiu-meu în schimb nu l-am refuzat niciodată când mi-a cerut o carte. Dar, încă o dată, nu despre asta e vorba, ci despre agresiva (si inexplicabila din punctul meu de vedere) atitudine pe care societatea o are mai nou față de familiile cu copii mici. Adică, stiu, copiii mici pot fi "a pain in the ass" câteodată, dar la fel sunt si fooarte mulți adulți...asa că, de ce ne războim cu copiii de țâță, totusi?
Deea
dar nu se razboieste nimeni! :)
Ati facut cunoscut deja faptul ca va considerati unicul segment de piata. Desi nu mi-a placut tonul pe care a vorbit domisoara achim, mi-a placut remarca referitoare la egoism.
Eu zic ca v-ati luat "suturi" de suficient de multe ori incat sa vedeti rosu in fata ochilor oricand cineva nu va impartaseste punctul de vedere. Ripostati de parca ar fi capatul lumii...
Ar fi cazul sa ma intorc din nou la treaba, dar mai vorbim.
DA copii sunt oamei, nu neaga nimeni asta. Iglitza, esti eroina mea daca-mi spui ca tu nu ti-ai pierdut NICIODATA rabdarea cu vre-un copil. Iti fac statuie. Promit! Am talent. ;)
rorschach =)) ce treaba are rabdarea mea sau a ta, sau a altcuiva, cu drepturile oamenilor?? altfel pus, daca ceva deranjeaza un grup de oameni, inseamna ca acel lucru trebuie interzis si este fara dar si poate gresit???
nu-i asa ca si ambulantele sunt enervante cateodata? sau centurile de siguranta?
@ Iglitza: fara nicio intentie gratuita de a te jigni, iti spun ca am urmarit toate cele 100+ de comentarii si rar mi-a fost dat sa vad o persoana care sa duca la extrem un argument mai rau decat o faci tu.
V-am scris acest comentariu ca sa incerc sa va explic de ce, pe mine una, m-ar fi deranjat foarte tare ca un loc care promitea ceva sa nu se dovedeasca a fi asa -indiferent daca este vorba despre copii zgomotosi sau adulti zgomotosi, fie ei albi, tigani sau negri.
Drepturile oamenilor nu au ce cauta aici, nimeni nu v-a incalcat vreun drept. A deranja pe cineva (sau, cum bine a punctat ruxandra achim mai sus, a incalca libertatea altuia -in acest caz, libertatea de a sta si a citi in liniste intr-un loc care tocmai prin natura lui, de ceainarie dintr-o librarie, iti permite asta-) si a-ti fi "interzis" sa mai faci asta pe viitor nu inseamna nici pe departe a-ti fi incalcate drepturile.
Am tot vazut ca multe dintre voi puncteaza faptul ca orice copil, ca orice om, trebuie sa aiba drepturile lui de consumator al unei ceinarii. Si asa este, va dau dreptate. Ce nu intelegeti voi este ca orice drept de pe lumea asta, in momentul in care vine si imi incalca dreptul meu, nu mai e "valid".
Si da, rabdarea ta, a mea, si a tipului astuia de mai sus, are de-a face cu "drepturile" oamenilor, daca vrei neaparat sa le incluzi si pe ele in discutie. Totul depinde de locul in care tu iti exerciti drepturile alea, si e evident ca in momentul in care deranjezi un loc ce mizeaza tocmai printr-o atmosfera linistita, acel lucru trebuie interzis. Prin simplul fapt ca DERANJEAZA. Si nu conteaza acum ca deranjezi ca esti tigan care asculti manele la telefon acolo si nu ma lasi pe mine sa citesc in liniste, ca esti un barbat trecut de 30 de ani care rade foarte zgomotos alaturi de prietenii lui, sau ca esti mama a unui copil care face galagie. Nimeni nu are nimic cu copii vostri, cu modul in care doriti sa va traiti viata si dupa nasterea lor, sau cu drepturile voastre de a iesi la ceaiuri.
Mai mult nici nu trebuie sa intelegeti, nu conteaza de ce deranjeaza, cum, in ce fel si ca voua nu vi se pare ok sa deranjeze. Nu deranjeaza la modul "ia uite, in loc sa stea la cratita si sa schimbe scutece, mamele acestea au tupeul sa vina si sa bea un ceai impreuna cu copii lor", cum ati inteles toate. Deranjeaza pentru ca acest lucru nu te mai lasa sa te bucuri de un loc care iti promitea ceva- liniste.
@Raluca:
1. eu sunt deranjata de faptul ca, de exemplu, oameni ilogici si prost sau deloc informati au dreptul la vot. ce e de facut? ma deranjeaza, ma afecteaza!!
2. ce inseamna pentru tine child fiendly? dar discriminare? dar dreptul la alegere? (as in aleg sa ma duc in alta parte ca astia au dat drumul la copii in ceainaria child friendly)
3. nu am exagerat niciun argument, nici nu cred ca exista notiunea de a exagera un argument. doar am dat exemple in care pricipiul comun este mult mai evident, nu am pus egal intre situatiile prezentate si subiectul in discutie. suntem in stare de gandire abstracta, asa-i?
4. de ce in alte tari nu este lumea deranjata de copii si nu isi simte drepturile incalcate prin prezenta lor? cum e posibil asa ceva? cum iti explici tu?
1. Acesta este exact genul acela de argument dus la extrem la care ma refeream. Nu poti pune egal (sau incerca sa reliefezi "principiul comun") intre situatia in care zgomotul produs de un copil deranjeaza o persoana care vrea sa citeasca si sa se relaxeze in liniste, intr-un loc care tocmai pentru asta este facut, si situatia in care dreptul prostului X de a vota "deranjeaza"/ afecteaza o alta persoana. Am si precizat in comentariu, totul tine de locul in care s-a produs situatia asta. Nimeni nu ar avea pretentia ca dreptul de a sta in liniste sa ii fie respectat intr-un spatiu de joaca pentru copii. Pe de alta parte, dreptul la vot este un drept universal. Desi sunt de acord cu tine, ma afecteaza dreptul prostilor de a vota, cred ca in privinta asta nu e nimic de facut nu pentru ca ar exista o discriminare daca le-am retrage dreptul asta. Ci pentru ca nu ai cum sa ii separi pe prosti de destepti, nu exista un criteriu obiectiv cum exista la o ceainarie dintr-o librarie -"cine respecta linistea altor persoane e binevenit, cine nu, nu".
Sunt locuri care exista tocmai pentru ceva anume- ceainariile din librarii pentru liniste si relaxare, mcdonald's pentru pentrecut timpul in familie cu copii, locurile de joaca pentru copii s.a.m.d. In aceste cazuri, ai dreptul de a te bucura de ele tocmai doar in scopul in care au fost create,iar in momentul in care tu vrei sa te bucuri de ele in alte scopuri si imi incalci mie primul drept, nu e ok.
2.cred ca chestia asta cu child friendly a fost inteleasa putin cam gresit. In momentul in care realizezi o gramada de programe pentru cei mici, te poti autointitula child friendly, iar in acest caz nu cred ca s-au asteptat ca in momentul in care ati vazut ca mai exista si alte persoane in ceainarie pe care le-ati putea deranja, sa mizati numai pe faptul ca au realizat programe pentru cei mici=> ceainaria e child friendly =>nu avem mai mult dreptul sa stam in ceainarie decat celelalte persoane care citesc =>sa plece ele in alta parte.
De altfel, nu prea as putea sa imi imaginez ce poate fi aceea o ceinarie dintr-o librarie care sa fie child friendly, cele doua notiuni se cam exclud.
Cu discriminarea si libertatea de alegere cred ca ti-am raspuns suficient, la comentariul precedent si la punctul 1.
3. nu am spus ca ai exagerat argumentul, ci ca l-ai dus la extrem. Ma refeream la analogiile pe care le faci, care chit ca nu sunt facute ca sa "pui egal intre situatiile prezentate", nu reliefeaza deloc un principiu comun, ci doar o exagerare (vezi exemplul cu ambulanta sau cu centurile de siguranta, care sunt niste "rauri" necesare in cazul in care te deranjeaza - nu este cazul si deranjului provocat de zgomotul copiilor).
4.Faptul ca ma simt deranjata de copii intr-o ceainarie care imi promite liniste nu cred ca tine de nivelul de educatie sau de faptul ca sunt romanca, asa ca nu cred ca are sens sa iti raspund la intrebare.
Ar fi multe de comentat, dar f multe din ce as fi spus au fost acoperite, deja, in mod f argumentat, de comentariile dinainte, in special de cele ale Ioanei Ruxandra. Eu vreau sa intreb un singur lucru pe cei care considera ca pb sta in intalnirea "de grup", in faptul ca mamele cele "multe" nu au rezervat ceva retras dinainte: dar daca ar fi fost O SINGURA MAMA CU 6 COPII? Sau, sa nu fie diferente de varsta prea mari... 2 mame cu cate 3 copii fiecare? Atunci se mai chema "intalnire de grup"? Si, totusi, nr clientilor "galagiosi" era acelasi, doar ca adultii "supraveghetori" nu mai erau in raport de egalitate cu ei. Si apropo de ce se discuta aici despre a considera copiii oameni - sau nu -, as intreba si eu pe cei care au, vezi Doamne, problema cu NUMARUL mamicilor si nu cu ideea de copil in sine... in situatiile expuse de mine (1-2 mame la 6 copii), CATE PERSOANE au venit sa bea ceai in librarie? :)
Raluca, uite, eu am scris aici nu pentru că m-am lovit de situații de genul celor descrise în articol. Am trecut de mult de perioada respectivă, nu mai am si nu voi mai avea copii mici. Dar rămân uimită de gradul de intoleranță cu care sunt întâmpinate familiile cu copii mici în locuri în care e firesc să se afle. Mamele respective nu au fost într-un club, la miezul nopții, cu copii după ei. Au fost la ceainărie într-o librărie unde se vând si cărți pentru copii, o ceainărie autoproclamată baby friendly. Dacă nici acolo nu-i OK cu copii, atunci unde? Copiii nu se țin permanent în locuri de joacă sau în parc, în caz că nu stiai. nu sunt maimuțe să-i închizi în cuscă. Un pic de suport si de toleranță dacă am arăta pentru cei de lângă noi, poate că lumea ar arăta altfel.
Ilinca,
1 mama cu 6 copii = 7 persoane
2 mame cu 3 copii fiecare = 8 persoane
12 mame cu 12+ copii = 24+ persoane
Deja nu mai e intalnire, este sedinta. :) Daca insisti sa minimizezi anumiti factori, eu am sa-i exagerez. Sa ramana echilibrata discutia!
Am o fetita de 4 ani si 9 luni. Si mie mi-ar placea sa ies undeva cu un grup de mamici si cu copiii, dar, din pacate, prietenele mele sunt foarte ocupate. Din punctul asta de vedere, va invidiez. Nici mie nu-mi place faptul ca, oarecum tacit, societatea iti limiteaza iesirile cu copiii la teatrul de copii, locuri de joaca si parcuri. Si mie mi-ar placea sa ma relaxez intr-o ceainarie cu librarie, in timp ce copilul meu se joaca prin zona, dar nu intr-un tarc. Da, prin zona, nu intr-un loc de joaca separat, intrucat imi place sa am copilul aproape, sa interactionez cu el, sa mai schimb o impresie si, pe de alta parte, cand e intr-un loc de joaca, eu nu pot sta fara sa o supraveghez, intrucat nu stiu cand face vreo miscare gresita si se loveste etc. Ceea ce vreau sa spun:
- sunt invidioasa pe voi, fetelor, ca aveti un grup in care puteti iesi voi cu copiii;
- pacat ca o ceainarie care se declara child friendly nu este child fiendly;
- sunt multi postaci pe-aici care ori nu au copii, ori sunt Gica contra, ori amandoua;
- eu nu sunt fumator, dar mai intru in localuri in care se fumeaza. Ma deranjeaza, dar, daca imi place localul, stau. Daca e prea mult fum, renunt. Asa si cu situatia de fata: nu ai copii sau nu-i suporti, sau nu ai chef de ei intr-o zi, nu ai pretentia ca o ceainarie child friendly sa fie libera si linistita pentru tine. Asta e, incerci alta sau vii in alta zi.
PS Fetelor, chiar v-ati dezbracat? :))))
Raluca, încă o chestie: acuma pe bune, ți se pare normal si rezonabil din partea ta ssă sugerezi mamelor drept loc de iesire McDonalds? Zău pe bune? Păi ele nu vroiau McCaca pe băț, vroiau un ceai bun si poate vroiau să cumpere niste cărti. Stii, nu prea are mai rost să discutăm acum, dar presupun că o să privesti tu retroactiv peste câțiva ani toată discuția asta în cu totul o altă lumină. Deea
Rorschach, ms, m-ai lamurit cu privire la parerea TA in legatura cu a considera copilul o persoana. Ok, mi-e clar pana aici. Ce nu mi-e prea clar: sa inteleg ca e de preferat (sau, personal, ai prefera) 2 mame la 6 copii fata de 6 mame la 6 copii? Consideri ca ar 'deranja" mai putin? Pt ca daca da... inseamna ca mamele sunt pb, nu copiii... si discutia se abate iar spre alt fagas...
Raluca:
1. de ce e discrimanare numa cand iti convine tie? dreptul la vot exista, dreptul de a merge la ceainarie exista, pentru toata lumea, da? dreptul la a sta in surdina intr-o ceainarie nu exista ;) (tre sa specific ca e gluma, da?)
2. child friendly este o invitatie, cu atat mai mult in Romania, unde totul este mai degraba child hostile. nu insemna ca cei cu copii au mai mult drept sa fie acolo, insemna ca au dreptul sa nu fie sensibili la faptul ca unii sunt deranjati de prezenta lor. si o sa vezi, cand vei avea copii, la ce ma refer daca zic ostilitate.
3. extrapolarea nu devalideaza argumentul meu, ba dimpotriva.
4. intrebarea mea de la numarul 4 din comentariul precedent nu era o insinuare ascunsa legata de gradul de educatie sau nationalitate, era chiar o intrebare. deci, repet: de ce crezi tu ca pe altii nu ii deranjeaza, ba pe dos, se bucura de prezenta copiilor, in loc sa isi simta drepturile incalcate? de ce crezi tu ca prin alte locuri, ceinariile, cafenelele, restaurantele, muzeele, galeriile, librariile sunt pline de copii si nimeni nu are o problema cu asta?
PS: mcdonalds este un loc odios sa iti duci copiii.
Ilinca, eu am sustinut de la bun inceput ca problema nu are legatura nici cu copii, nici cu mamele, nici cu libraria.
Problema e ca intalnirea de miercurea trecuta a fost, de fapt, o sedinta, ca organizatorii s-au asteptat sa vina multa lume, dar nu au anuntat. :) Libraria a atentionat asupra acestui fapt. Citeste comentariul domnisoarei Carbunaru. Daca nu e evident, evidentiez eu pe text.
Dorinta mea este sa ne asumam cu totii pozitia si vinile care pe care le atrage pozitia adoptata.
Cine a fost magar sa-si recunoasca magaria, cine exagereaza sa recunoasca exagerarea, cine a organizat sa recunoasca "cotropirea", etc. :)
Nu e nevoie de recunoastere in public. Nu-mi raceste whiskey-ul vreo penitenta. Dar daca recunosti in sinea ta ca faci un gest fortat, as prefera sa nu-l mai faci (nu tu, vorbesc in general).
Sunt un idealist.
Nu se va schimba nimic.
Nimeni nu recunoaste, nimeni nu-si asuma. :)
Ce ne ramane de facut?
Plecam la drum cu prezumtia de vinovatie. ;)
Rorschach, aia cu sedinta programata a fost masura pr (Andra Carbunaru) de drege busuiocul in on line dupa comiterea gafei of line. gafa fiind aia cu 'data viitoare veniti fara copii'.
Iglitza, s-ar putea sa fii pe teren mlastinos...
Esti tu cea cu care a vorbit domnita Carbunaru?
Surorilor, voi nu aveti nicio limita? Citesc de 15 minute comentariile voastre si sunt scarbita ca exista femei care pot fi atat de incuiate. Si eu sunt femeie, dar sunt capabila sa ma uit in dreapta mea si sa imi dau seama cand trebuie sa ma opresc. Asa mame asa copii, scuzati/ma! Va legati de cele mai stupide argumente, alegti din frazele celorlati doar ce ve convine si treceti cu tirul peste restul. Singura care pare lucida e cea care a scris blogul, dar daca are asemenea oameni in jur...
Cred ca adevarul este undeva la mijloc si sustin faptul ca omul trebuie sa se bucure de libertate, fara sa o ingradeasca insa pe a altora. Inteleg, in parte, mamele care sustin ca vor ca copii lor sa creasca impreuna cu adultii si sa inteleaga lumea in care traiesc, si in special nevoia acestora de a socializa in alt spatiu decat cel pe care il frecventeaza in mod normal - casa, parc, piata. Dar exista niste limite ale decentului pe care trebuie sa ni le asumam, pentru ca altfel am fi probabil doar niste animale. Desigur ca nu trebuie sa cerem de la un copil de 1 an (sau 2,3) sa stea intr-un loc (acela ar fi probabil bolnav), dar pana la varsta la care ar putea sa inteleaga o explicatie, sa o asculte, el trebuie sa-si petreaca timpul acolo unde are spatiu suficient si sa nu traiasca frustrarea de a nu face aia, de a nu se duce acolo, de a nu pune mana, etc. Desigur, orice lucru stricat ar fi reprezentat un venit pt local (mama plateste ce copilul strica). Dar pe PR-istii respectivi nu asta i-a deranjat, cred. Ci un comportament pe care nu l-au putut incuraja, fiind un grup destul de mare. Desigur, ar fi putut avea tact si sa va anunte frumos in momentul in care au inceput sa se simta deranjati, sau cand si-au vazut clientii deranjati. Nu cred ca au o problema cu copiii neaparat, dar a fost o situatie neplacuta, la care probabil nu se asteptau. Au partea lor de vina, asta e limpede, dar mamele se pot desprinde putin de ele si privi evenimentul din afara. Intr-adevar, se spune des, 'daca nu-ti convine, pleci!' Dar de ce? De ce sa nu ne respectam unii pe altii. Iar copilul, desi fericit, alaturi de tovarasii lui, (probabil ca ar fi stat si in beci fara sa mai protesteze) s-ar fi simtit mult mai bine in parc, unde si-ar fi putut consuma energia mult mai sanatos, probabil(lucru bun si pt mame). Iar mama cred ca poate sa gaseasca variante de a iesi fara copil, impreuna cu prietenele si de a se relaxa cu adevarat. Exista si oameni care dau peste copii si tot ei se stramba - mi-e mila de ei; sunt frustrati si rai, sau inraiti, dar nu trebuie sa acuzam pe oricine face o remarca intr-un loc privat, mai ales in conditiile in care nu cred ca ati fi stat trei ore daca nu v-ati fi simtit tratate bine. Si nu-mi spuneti ca v-au suportat pt profit, caci daca ar fi fost asa nu v-ar fi zis nimic. Si cred ca ar fi atras atentia oricui: tigan, negru, evreu, ungur, roman pur sange, daca ar fi deranjat clientela. S-a intamplat! Va inteleg, dar poate este un pic dus la extrem. Si nu stiu ce sa zic de strainii care fac orice ca sa vii cu copilul..eu nu am intalnit ostilitate nici la noi. Dar oricum cred ca si ei au cateva limite. Gandeste o alta situatie: tu la masa cu copiii, iar vecinii de langa, niste manelisti, asculta muzica lor la telefon, injura, s-au pus pe mancat seminte. Iti cam ingradesc libertatea, nu te simti bine. Vroiai sa-ti auzi prietena si sa savurezi un ceai, sa rasfoiesti o carte. Asa si boemii, care, dupa parerea unora, daca vor librarie cu ceainarie relaxanta, sa-si cumpere! Si tu sa inghiti sec manelele, ca doar nu esti rasista. Nu, e vorba de respect reciproc. Desigur, auzi un raset, o vorba, un telefon, doi copii, o mama care-si cheama copilul sa-si manance placinta, etc. Dar nu o zarva de loc de joaca, sau gradinita. Fara suparare! GAM
Daca vrei ca omuletul tau sa fie respectat ca orice om adult, atunci trebuie sa se comporte ca un adult si nu ca o maimuta urlatoare ( soory, dar asta e realitatea ).
Atata vreme cat vin plozi urlatori, care se gita si nu stau locului, mi se pare normal sa fiti poftiti afara : pentru ca DERANJATI potentialii clienti.
Adica nu exista motiv pentru care cineva,cu atat mai mult un client care plateste, sa nu-si poata bea ceaiul in liniste, fara sa-i racneasca gasca de plozi in cap. Daca nu-i poti face sa se comporte normal, atunci nu-i duci in locul respectiv.
Daca eu as fi intrat in ceainarie si as fi vazut plozii adunati gramada, as fi iesit in secunda doi, chiar daca in momentul ala nu racnea nici unul.
Imi pare rau,dar asta e realitatea : DERANJEAZA crunt pe cei din jur.
Rotschach, nu mi se pare nicio exagerare :) Din contra. Demonstram, doar, ca "gaselnita" asta cu "nr de persoane" al dnei/drei Carbunaru... e doar o gaselnita. Nefondata. Pb lor fiind, de fapt, prezenta copiilor. Si magaria, ca tot ai adus vorba, tot de asta fiind legata si nu de alte chestiuni.
Io inca astept, de altfel, raspuns la intrebarea mea de mai sus (raspuns direct, nu evaziv, ca-n bancul ala cu Ion si Gheorghe si coasa, daca-l stii) si de la ALTE PERSOANE care sustin treaba asta cu "numarul persoanelor deranja si nu copiii".
Hai sa abordam problema cu drepturile mai putin abstract. Ce credeti ca au dreptul 6 copii sa faca (si ce nu) intr-o ceainarie child friendly in care mai sunt si alti domni iubitori de liniste? Ce considerati inadmisibil si ce considerati acceptabil?
Locuiesc in strainatate si am trei copii ,13,9 si 2 ani si niciodata,spun NICIODATA nu mi-am permis sa ii las sa deranjeze pe cei din jur.Cum ii educati de mici asa vor fi cand vor creste!Ce va tot suparati ca nu vi se da dreptate si nu vi se spune ca aveti copii educati?NU E FRUMOS SA DERANJATI PE CEI DIN JUR,si a fi copil nu e o scuza,copilul are mama pana va putea discerne singur.Scuzati-ma doamnelor puse pe cearta ca va scriu ceea ce nu doriti sa vi se spuna.o mamica fericita cu copii educati.
Pentru ca un anonim a gasit de cuviinta sa aduca injurii la adresa mea si a copiilor mei, am introdus moderarea comentariilor. Voi accepta orice opinie, atata timp cat vom ramane in sfera decentei si a respectului reciproc.
citesc si nu imi vine sa cred!
Fiecare are, in parte, dreptate.INSA: copilul ivata prin imitare(adica repeta actiunile si vorbele celor mai mari decat el), deci nu este o problema ca ii aratam si lumea din exteriorul parcului sau a altui spatiu special amenajat pentru copii, ba chiar este recomandat. Iesind in lume invata cum sa se comporte civilizat(pacat ca nu prea mai este civilizatie intr-o societate prea grabita sa judece si sa critice). Cu totii am trecut prin aceste etape, problema este ca nu ne mai amintim, iar parintii nostrii probabil au fost mai preocupati cu noi, copiii, decat sa stea sa analizeze comportamentul societatii fata de cei mici.
Am si eu o fetita de 1 an si 7 luni, pot spune cu mandrie ca o iau cu mine peste tot, pentru ca nu am bunici cu care sa o las nici macar cand doresc sa beau o cafea/ceai cu prietenele. Iesirile sunt scurte deoarece puiutii nostrii nu au prea multa rabdare si de obicei incep sa protesteze. Am patit si eu sa fiu privita urat, dar sincer am invatat sa ignor lipsa de preocupare a altora.
Pentru ca se tot vorbeste de drepturi si civiliztie si exemple din strainatate. Nu stiu cat a-ti umblat pe dincolo, dar din cate am intalnit eu, nimeni nu are treba cu nimeni.Fiecare isi vede de oala lui.Atata timp cat nu isi simte spatiul invadat, omul isi vede de treba. Adevarul este ca acordam prea multa atentie lucrurilor marunte, dar multe, cu care ne confruntam zi de zi, a persoanelor pe care le intalnim si mai ales cat de des ne trezim judecand alti oameni(tinuta, freza, geanta, pantofi, masina...etc)
Pacat ca situatia nu se va schimba foarte curand. Imi pare rau doamnelor pentru patania d-voastra. Insa speranta moare ultima.Iar toate aceste comentarii, poate nu vor schimba lumea, insa cu siguranta vor pune o rotita in miscare, cu ajutorul careia se va ajunge intr-o buna zi la ceva mai bun.
Cu stima si respect, Alexandra
citesc si nu imi vine sa cred!
Fiecare are, in parte, dreptate.INSA: copilul ivata prin imitare(adica repeta actiunile si vorbele celor mai mari decat el), deci nu este o problema ca ii aratam si lumea din exteriorul parcului sau a altui spatiu special amenajat pentru copii, ba chiar este recomandat. Iesind in lume invata cum sa se comporte civilizat(pacat ca nu prea mai este civilizatie intr-o societate prea grabita sa judece si sa critice). Cu totii am trecut prin aceste etape, problema este ca nu ne mai amintim, iar parintii nostrii probabil au fost mai preocupati cu noi, copiii, decat sa stea sa analizeze comportamentul societatii fata de cei mici.
Am si eu o fetita de 1 an si 7 luni, pot spune cu mandrie ca o iau cu mine peste tot, pentru ca nu am bunici cu care sa o las nici macar cand doresc sa beau o cafea/ceai cu prietenele. Iesirile sunt scurte deoarece puiutii nostrii nu au prea multa rabdare si de obicei incep sa protesteze. Am patit si eu sa fiu privita urat, dar sincer am invatat sa ignor lipsa de preocupare a altora.
Pentru ca se tot vorbeste de drepturi si civiliztie si exemple din strainatate. Nu stiu cat a-ti umblat pe dincolo, dar din cate am intalnit eu, nimeni nu are treba cu nimeni.Fiecare isi vede de oala lui.Atata timp cat nu isi simte spatiul invadat, omul isi vede de treba. Adevarul este ca acordam prea multa atentie lucrurilor marunte, dar multe, cu care ne confruntam zi de zi, a persoanelor pe care le intalnim si mai ales cat de des ne trezim judecand alti oameni(tinuta, freza, geanta, pantofi, masina...etc)
Pacat ca situatia nu se va schimba foarte curand. Imi pare rau doamnelor pentru patania d-voastra. Insa speranta moare ultima.Iar toate aceste comentarii, poate nu vor schimba lumea, insa cu siguranta vor pune o rotita in miscare, cu ajutorul careia se va ajunge intr-o buna zi la ceva mai bun.
Cu stima si respect, Alexandra
Spun și eu două vorbe, că s-ar putea să aibă legătură cu povestea d-acilea.
Locuiesc într-o țară la ceva mai bine de-un ocean depărtare de România. Într-un oraș măricel, cu milioane de oameni, de 'jde naționalități. Biblioteca de cartier pe care o frecventez (destul de des) cu fii-mea are amenajate două colțuri mai speciale:
- Într-unul, e o mică construcție ce vrea să imite vârful unei bărci, colorată frumos, și amenajată cu rafturi ticsite cu cărți de copii. În jurul acesteia sunt mai multe măsute cu scaune sau băncuțe destinare clar celor de-nălțime scăzută. Primele rafturi lungi de lângă acest colț sunt, de asemenea, pline de cărți pentu copii. Nu e nici un dubiu că aceasta e o zonă „child-friendly”, chiar dacă nu e scris niciunde explicit asta.
- Într-un alt colț, pe același nivel (la vreo 10 metri de cel pomenit mai sus, separate fiind de rafturi de bibliotecă pline de cărți, casete sau dvd-uri), e amenajată o mini-cofetărie, un loc unde se poate comanda o cafea (posibil și ceai, nu știu sigur) sau un suc, apă plată, etc. Două-trei mese, câteva scaune, foarte redus și discret. În apropiere sunt câteva fotolii care sunt aproape-n permanență ocupate de oameni (toate vârstele) cufundați în lectura unei cărți sau ziar, cu sau fără o cană de cafea la-ndemână. Iarăși, fără să fie scris pe vreun zid ceva e limpede că aceasta e o zonă dedicată lecturii, cu precădere. Și chiar dacă se mai infiripă câte o discuție între ocupanții a două fotolii apropiate, acestea-ntotdeauna au loc pe o voce scăzută, nederanjantă.
În „colțul copiilor”, în general, agitația e ceva mai mare: unii copii citesc, alții se joacă (sunt și două-trei jucării puse la dispoziție), alții aleargă de colo-colo, chicotesc, se mai cațără pe „barcă”, mai trag cărțile jos din raft. În general, sunt lăsați în pace; uneori li se cere să se dea jos de pe „barcă”, sau de pe scăunele sau măsuțe, dar nu-ntotdeauna (depinde de nivelul de toleranță a părinților și a personalului bilbliotecii). Dar atunci când nivelul de zgomot devine prea mare (urlete, țipete, plânsete) cineva din personalul bibliotecii intervine și cere copilului / părinților acestuia (pe un ton politicos, dar ferm) să înceteze pentru că-i deranjează pe ceilalți clienți ai bilbiotecii. N-am avut ocazia niciodată să văd ce se-ntâmplă dacă copilul (sau copiii) nu încetează, pentru că de fiecare dată părinții (sau persoanele mature care-i însoțeau) acestuia interveneau și calmau situația.
Per ansamblu, cred că majoritatea lumii e mulțumită: adulții dornici de lectură se retrag spre colțul-cofetărie unde nivelul zgomotolui e mai redus (sau merg un nivel mai sus, unde e și mai puțin zgomot însă scaunele nu-s la fel de confortabile ca și fotoliile și nici cafeaua la-ndemână :-)), copiii migrează invariabil spre colțul-cu-barca unde au o mai mare libertate de acțiune, dar nu atât de mare încât să „cucerească” tot spațiul disponibil.
Și cam asta e! Lucrurile funcționează pentru că există suficient respect reciproc între majoritatea clienților acestei biblioteci pentru a se menține o balanță acceptabilă.
---
Cât despre Bastilia din povestea d-aci... Părerea mea e că au greșit când au ales să nu intervenină în momentul în care unul din clienții lor (fie el copil sau adult) începea să-i deranjeze pe ceilalți clienți. Dacă chiar a fost cazul ca unul sau mai mulți din copii să-i deranjeze pe alți clienți (nu e deloc clar din cele povestite mai sus dacă a fost sau nu așa) atunci ar fi trebuit să intervină, pe un ton politicos dar totuși ferm, pentru a aduce lucrurile în limite rezonabile.
Modul în care au ales să gestioneze situația, sugerând la plecarea clienților că-i mai așteaptă doar fără copii pe acolo, e absolut penibil și lipsit de orice respect. Și pe bună dreptate merită să-și piardă clienții pentru un astfel de gest.
Deci trebuiau dati afara cand a inceput debandada?
Eu zic ca lucrurile s-au intamplat in cel mai decent mod. :)
Rux
Trebuia intervenit când a-nceput debandada (dacă a-nceput). Și nu dat afară, ci spus simplu: „Ne pare rău, dar îi deranjați pe ceilalți clienți ai noștrii. Și ei au aceleași drepturi ca și Dvs., prin urmare vă rugăm să faceți în așa fel încât să nu-i mai deranjați.”
Oare n-ar fi fost suficient pentru a domoli treaba și a ține lucrurile sub control?
Și nu, nu e decent să-i ceri unui părinte să-și lase copilul acasă dacă vrea să mai calce printr-un local public. E de prost gust să ai o astfel de pretenție.
ps/ Apropo de chestia cu „nu vă luați copiii cu voi când treceți pe la noi” -- parcă și rețeaua de magazine Metro din România au restricții vizavi de accesul copiilor sub șase ani, nu? Yep, nici asta nu mi se pare okay.
Eu inteleg ca mamicile alea au confundat ceainaria child-friendly cu un loc de joaca.
Faptul ca va accepta plozii in ceainarie, asta NU inseamna ca se accepta ca plozii sa se tavaleasca prin ceainarie ( cu tot cu mamica ce facea gimnastica cu ei ), sa urle si sa se urce pe pereti.
E vorba de BUN SIMT si 7 ani de acasa, si de nimic altceva. eu ma mir sincer ca madam Carbunaru a suportat sa-i faceti circ 3 ore in ceainarie.
Din pacate, tot mai multe mame, considera ca daca ele au plozi, toti cei din jur sunt datori sa le suporte orice. Ca daca nu suporta, au ceva discriminare de impartit cu ele.
Nu te deranjez, nu ma deranja ! Iti racneste boracu', se agita si face ca toate alea in magazin, in local ? Te rog sa ai bunul simt sa iesi cu el urgent afara, ca sa nu deranjezi oamenii din local ( chiar daca e child friendly )! Child friendly nu inseamna ca inghitim orice mizerie din partea plozilor.
Ceainaria are niste reguli ( de LINISTE ), care trebuie respectate si de catre plozi.
Eu inteleg ca mamicile alea au confundat ceainaria child-friendly cu un loc de joaca.
Faptul ca va accepta plozii in ceainarie, asta NU inseamna ca se accepta ca plozii sa se tavaleasca prin ceainarie ( cu tot cu mamica ce facea gimnastica cu ei ), sa urle si sa se urce pe pereti.
E vorba de BUN SIMT si 7 ani de acasa, si de nimic altceva. eu ma mir sincer ca madam Carbunaru a suportat sa-i faceti circ 3 ore in ceainarie.
Din pacate, tot mai multe mame, considera ca daca ele au plozi, toti cei din jur sunt datori sa le suporte orice. Ca daca nu suporta, au ceva discriminare de impartit cu ele.
Nu te deranjez, nu ma deranja ! Iti racneste boracu', se agita si face ca toate alea in magazin, in local ? Te rog sa ai bunul simt sa iesi cu el urgent afara, ca sa nu deranjezi oamenii din local ( chiar daca e child friendly )! Child friendly nu inseamna ca inghitim orice mizerie din partea plozilor.
Ceainaria are niste reguli ( de LINISTE ), care trebuie respectate si de catre plozi.
Augustin, din pacate locuiesti in alte zari si nu stii exact ce s-a intamplat saptamana trecuta la librarie. :)
Citeste comentariile mele anterioare.
LECTIE DE PR - STUDIU DE CAZ:
Intr-un LOCAL (o ceainarie-librarie, sa zicem),
intra 12 PERSOANE (6 adulti si 6 copii; 7 femele si 5 masculi; 3 blonde, 2 brunete, 5 satene, una roscata si una cu suvite multicolore; 8 romani, doi rromi si doi romani de etnie maghiara; 5 scunzi, 1 inalt si 6 foarte scunzi. si pot continua asa descrierea grupului pana maine.).
Acestea stau in incinta localului 3 ORE,
timp in care cineva constata ca e deranjat de comportamentul persoanelor respective.
1. acel “cineva” este un angajat -> tace si continua sa munceasca
2. acel “cineva” este un client -> unul dintre angajati se adreseaza grupului de 12 persoane, sugerandu-le sa schimbe COMPORTAMENTUL (vorbit tare; dat tumba; smuls carti din raft; dezbracat; dat tumba dezbracat, in timp ce vorbea tare si smulgea carti din raft etc.) care deranjeaza ceilalti clienti.
a. grupul se conformeaza -> peace, love, happiness
b. grupul nu se conformeaza -> li se atrage din nou atentia asupra comportamentului (pe un ton politicos, desigur; toti gresim si nu ne-ar placea ca fiecare greseala sa fie taxata drept capat de tara). La un moment dat, daca cei din grup se dovedesc a fi nepasatori la sugestiile angajatilor, pot fi rugati sa paraseasca localul si sa revina cand isi vor putea armoniza comportamentul cu cerintele localului
NOTE:
1. Presupunem ca un client da de inteles ca fost deranjat abia atunci cand grupul e pe picior de plecare. Angajatii localului se adreseaza celor din grupul de 12 persoane, sugerandu-le ca, data viitoare, sa incerce sa isi armonizeze COMPORTAMENTUL cu cel al celorlalti clienti, cu care sunt pe picior de egalitate, deoarece TOTI CLIENTII LOCALULUI (femei, barbati, casatoriti sau ne, vaduvi sau divortati, de 68 de ani sau de 3, cu par verde sau galben etc.) se bucura de aceeasi apreciere si atentie din partea angajatilor.
2. NU le spunem clientilor: data viitoare veniti fara copii/bunici/soti/persoane de 17 ani si jumatate fix/rochie albastra/persoane tunse scurt etc.
3. Ne deranjeaza COMPORTAMENTUL unul client, nu unul dintre atributele (varsta, sex etc.) clientului.
Specialist PR (adicatelea asa, de la coleg la coleg…),
Dana S.
Diana S,
Am fost si eu ieri pe acolo si am intrebat ce s-a intamplat, nu de alta dar stiam doar un punct de vedere+ce am dedus eu.
1. Inainte de plecare (o ora si ceva inainte) s-a vorbit cu cineva din grup si au fost semnalate nemultumirile (din cate am inteles, chiar cu una dintre cele 2 persoane care au ramas la final)
2. Personalul a fost deranjat, dar nu asta a fost declansatorul, cat alti clienti care s-au plans la bar.
3. Au fost rugate sa programeze intalnirile mari cu copii. Daca doresc sa revina in grup mare, se poate, dar fara copii, pentru ca multi copii=mult zgomot.
Asa, ca de la om la om... :) ca marele jurnalist ernu (care a postat undeva mai sus) n-a catadicsit sa afle ambele puncte de vedere, da' nu fac eu lectii de deontologie.
Rorschach
Oh snap!
Rorschach, sa stii ca lucrurile nu au stat asa, observatiile au fost servite direct la final, in forma descrisa in post. fireste, e cuvantul nostru contra celor de acolo. nu ma mira insa, intr-o saptamana de cand am scris postarea, oricine si-ar fi fabricat o alternativa mult mai confortabila decat adevarul. ar fi fost mai indicat ca aceasta varianta a povestii sa fi aparut atunci, nu?
Rorschach, dar stiu ca te preocupa subiectul asta, daca te-ai apucat sa faci investigatii! de dragul obiectivitatii jurnalistice (vad ca te pasioneaza, deci hai sa facem demersul complet) o sa redau dialogul avut cu Andra pe tema copiilor adunati in librarie. asadar, discutia pe care am avut-o cu Andra a fost urmatoarea:
"- Bai, dar galagiosi sunt astia mici!
- Vrei sa le spun fetelor sa ne vedem in alta parte data viitoare?
- Nu, ma, stai linistitta, nu se pune problema."
din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru care se poate naste de aici este o dezbatere publica a subiectului, asa cum a propus dl Ernu. eu una nu agreez sa-mi scot ochii pe net cu niste persoane pe care nu le vad la fata. prefer sa ne asezam la o tacla si sa ajungem la un compromis. poate foloseste si altora. poate iese ceva bun dintr-o experienta pe care (stiu sigur) ambele parti implicate au resimtit-o ca neplacuta.
Ramona
Rorschach, dar stiu ca te preocupa subiectul asta, daca te-ai apucat sa faci investigatii! de dragul obiectivitatii jurnalistice (vad ca te pasioneaza, deci hai sa facem demersul complet) o sa redau dialogul avut cu Andra pe tema copiilor adunati in librarie. asadar, discutia pe care am avut-o cu Andra a fost urmatoarea:
"- Bai, dar galagiosi sunt astia mici!
- Vrei sa le spun fetelor sa ne vedem in alta parte data viitoare?
- Nu, ma, stai linistitta, nu se pune problema."
din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru care se poate naste de aici este o dezbatere publica a subiectului, asa cum a propus dl Ernu. eu una nu agreez sa-mi scot ochii pe net cu niste persoane pe care nu le vad la fata. prefer sa ne asezam la o tacla si sa ajungem la un compromis. poate foloseste si altora. poate iese ceva bun dintr-o experienta pe care (stiu sigur) ambele parti implicate au resimtit-o ca neplacuta.
Ramona
"Ne plăcea mult acolo în mansarda lor luminoasă, aveam mult spațiu, era aproape goală de fiecare dată când mai organizam câte o întâlnire între mămici. Îmi plăcea și că, fiind la mansardă, de fiecare dată când mergeam la ei mai aruncam un ochi și la cărți sau la lucrușoarele expuse acolo. Ajunsesem deja să îmi stabilesc acolo cam toate întâlnirile. "
De aici reiese ca ati mai fost de multe ori acolo. Si v-ati intors pentru ca v-a placut, iar asta inseamna printre altele ca personalul s-a purtat frumos cu dvs. Oare de ce de data asta v-a spus asa din senin sa nu mai veniti cu copii fara o rezervare in prealabil? Nu cumva pentru ca de data asta ati sarit peste cal? Puteti spune cu mana pe inima ca v-ati comportat ca de obicei si li s-a nazarit lor aiurea sa se ia de dvs?
Eu din ce am citit aici cred ca pur si simplu nu v-a pasat ca sunteti intr-un loc public, nu acasa, si ati cam facut iures, si copiii si mamicile. Insa in loc sa va dati seama ca e nevoie de putin self-control chiar si intr-un loc child-friendly, cum spuneti, ati ales calea sa dati vina pe ceilalti, ca e mai simplu asa.
Eu zic asa, ca odata ajunsi in acest punct al discutiei, ar trebui sa ne mai gandim la ceva: ce-ar fi sa punem botnita si gravidelor, pentru ca, mai ales in lunile mari,golanii aia inca nenascuti tropaie si se stramba si cine stie ce suflet simtitor se mai cutremura:))))..Doamne fereste cu ce intoleranti vor imparti astia mici societatea..
maria
@magda: dupa parerea mea cat se poate de sincera, pe un trotuar urban obisnuit o lesa ESTE preferabila pt un copil de numai 2 ani, si acei oameni se uitau urat, majoritatea, probabil, de ANXIETATE pt ca acel copil ar fi putut sa fie ranit, Doamne fereste, de aglomeratia obisnuita de pe un trotuar tipic urban.
Mi se pare ca domnul Augustin Moga a pus exact punctul pe i. Daca deranjau persoanele respective, de orice varsta ar fi fost ele, atunci trebuia intervenit la momentul respectiv, si in nici un caz interzicand accesul copiilor in general. Iar daca deranja conceptul de "intalnire de grup" neanuntat, fara rezerva, ar fi trebuit sa nu ii primeasca de la inceput.
Adevarul e ca de abia anul trecut, cand am venit prima data cu fetitza mea, mi-am dat seama cat de neprimitor e Bucurestiul pentru cei care au copii. Si culmea e ca singurele localuri care accepta cat de cat copii sunt fat food-urile, poate pentru ca respecta toate acelasi model al multinationalei cu sediul in starinatate... Locuri in care intru aici fara ca macar sa realizez ca sunt nepermise, cum este cazul unei cafenele, sunt de fapt pentru noi la ordinea zilei. Ieri cand am intrat intr-o cafenea pe la ora 16, erau mai multe familii cu copii decat fara, un lucru normal daca te gandesti ca era ora la care copii iau o gustare cu un ceai sau un pahar cu lapte. Si vorbim de o cafenea normala, la colt de strada, nu una care se declara "prietena copilului".
De fapt ideea asta ca oamenii nu se pot distra/relaxa decat fara copii, este o mentalitate inca greu de combatut, probabil tinand tocmai de lipsa de optiuni in a gasi un loc primitor in care sa poti sa mergi impreuna cu copilul.
Doamnei Carbunaru, se pare ca nu-i plac copii de nicio culoare :)
Am ajuns aici absolut intamplator in aceasta seara si de doua ore stau si citesc comentariile la postul dvs.
Sunt mama unui baietel de 3 ani foarte curios si intotdeauna pus pe sotii, mai ales cand este intr-un loc necunoscut.Din aceasta cauza am suportat de-a lungul acestor 3 ani multe priviri indignate si critice din partea multor persoane, atunci cand ne aflam in locuri publice: cafenea, cinema, magazin, mall, supermarket, etc...La aceste priviri, cu timpul, am devenit imuna.
Insa, intodeauna am reusit sa-mi temperez copilul cand am considerat ca poate deranja, indiferent de cat de puternice erau crizele de plans sau de moft pe care le facea.
Pentru ca intotdeauna am tinut cont si de cei din jurul meu, indiferent unde ma aflam.
Acum o luna am iesit impreuna cu sotul meu si cu baietelul la film, la Grand Cinema Digiplex, intr-o zi de lucru, la o ora la care mai erau in sala doar doua persoane.
Baietelul meu a stat linistit, fascinat de marele ecran fix 20 de minute, dupa care a inceput sa cerceteze sala.
In momentul in care a inceput sa tipe, sa chiuie sau sa se joace zgomotos am considerat de bun simt sa ies cu el din sala pentru a nu deranja pe celelalte doua persoane care mai urmareau filmul, iar daca ar fi venit cineva la mine sa-mi spuna ca trebuie sa parasesc sala daca pustiul nu sta cuminte nu as fi avut nicio problema.
Totul tine de cat de atacat te simti in orgoliul tau parintesc atunci cand esti pus in situatii de genul asta.
In situatia descrisa de dvs s-a gresit capital pentru ca vi s-a spus abia la sfarsit ca mai puteti veni insa fara copii.
Si o alta greseala capitala, si imi cer scuze daca acest lucru va va deranja, a fost ca ati stat trei ore intr-un spatiu public, fie el declarat prietenos cu copiii, cu copii atat de micuti.
buna
am gasit pe un alt blog link-ul asta si mi s-a parut interesant http://steckca.polldaddy.com/s/bistro-pentru-familii-cu-pitici
cineva doreste sa faca exact un loc kids frendly (despre care se discuta acum) si inainte de asta s-a gandit sa va afle parerea
mariana
Nici una dintre mamele care au postat cu mare pasiune comentarii nu au raspuns la intrebarea Ecaterinei - care le sunt asteptarile de la un loc child frinedly?
Ellas
Trimiteți un comentariu