Prima noastră metodă de reciclare o implica pe Claudia și al său
copacdehârtie. Era destul de anevoios, doar nu o puteam convoca la fiecare sacoșă cu hârtie și carton adunată. Trebuia să adunăm o cantitate serioasă, care presupunea invariabil blocajul balconului. Dar ne-a prins pe amândoi, ne-a intrat rapid în sânge. Ștefan era atât de obsedat, încât arunca la reciclat până și biletele de autobuz folosite...
Asta se întâmpla prin 2007, înainte de Matei.
Între timp, ne-am mutat în casă nouă cu balcon mai cuprinzător, au apărut și tomberoanele în trei culori, așa că am instalat la buza balconului două recipiente mari (unul pt plastic și altul pt hârtie).
Când le umplem, o dată la săptămână, mutăm conținutul în câteva sacoșe, luăm și sticlele și o pornim agale spre cele trei containere colorate împingând și căruciorul cu Matei, bineînțeles.
Îi știți pe oamenii străzii care umblă cu tot felul de sacoșe și cartoane, așezate ocazional pe câte un cărucior? Ei, așa cred că arătăm și noi.
Departe de a fi o corvoadă, operațiunea are mai degrabă aerul unei distracții, mai ales în momentul lansării sticlelor.
Surprinzătoare însă mi se pare reacția lui Matei, în momentul în care găsește un pet prin casă. Îl duce în bucătărie și se cațără pe el, în încercarea de a-l turti. Asta e parte pe care o consideră el cea mai distractivă din operațiunea "reciclarea".
După ce reușește cât de cât, mă ia de mână și mă duce la ușa de la balcon, pe care o țin închisă cu cheia, din motive pe care le bănuiți.
Îi deschid, iar el pune flaconul turtit în recipientul corect.
Aș vrea să povestesc asta tuturor celor care privesc cu circumspecție colectarea diferențiată, pentru că li se pare mult prea dificil.
Cât de greu poate fi dacă și un copil de doi ani, care nu știe să spună mai mult de zece cuvinte, a învățat să o facă?